Het komt voor onze outlaw Waylon steeds dichterbij. Gistermiddag werden de startplaatsen voor de twee halve finales bekendgemaakt. Waylon zal in de tweede halve finale op donderdag 12 mei als achtste het Eurovisie-podium betreden. De indeling voor de shows zijn gemaakt door de hoofdproducenten van Rádio e Televisão de Portugal.

Samenstelling halve finales
Elk jaar wordt in januari een potverdeling bekendgemaakt, waarna er geloot kan worden. Landen die gewoonlijk op elkaar stemmen, worden in dezelfde pot geplaatst. Dit jaar zaten in de eerste pot zeven deelnemers, in de overige zes. Uit elke pot gaan drie landen naar de eerste halve finale; de overige landen mogen zich melden in de tweede halve finale. Nederland zat dit jaar in de pot met onder andere België, Litouwen en Polen.

Het verleden
Waylon mag tevreden zijn, want de statistieken wijzen uit dat een achtste startplaats geen vervelende positie is. O’G3NE startte vorig jaar als zesde, net als Douwe Bob het jaar daarvoor. Trijntje Oosterhuis, die in 2015 de grote finale niet wist te behalen, mocht daarentegen al als vierde het podium op. Een startplek bij de eerste vijf is meestal niet erg gunstig, maar, zoals gezegd, als achtste optreden is een stuk kansrijker. Het is de Nederlandse countryrock-zanger dus goed gezind. Waylon zal overigens een stuk eerder moeten optreden dan hij in 2014 als lid van The Common Linnets deed. Toentertijd vertegenwoordigde ze Nederland in de halve finale als veertiende act.

Concurrentie
Waylon heeft niet alleen de statistieken mee. Ook als we kijken naar zijn collega-deelnemers in de tweede halve finale, kunnen we voorzichtig positief zijn. De liedjes die vóór Waylons act verschijnen, zijn overwegend rustig. Daardoor kan de Nederlander de kijker hopelijk wakkerschudden met zijn ruige sound. Desalniettemin moet Waylon het wel opnemen tegen traditioneel goed scorende landen zoals Zweden, Rusland en Oekraïne. De overige concurrenten van Nederland zijn te vinden op onze steeds bijgewerkte Lissabon 2018 pagina. Waylon moet in Lissabon van de achttien landen bij de eerste tien eindigen om zo direct door te gaan naar de finale op zaterdag 12 mei.