Singer-songwriter Vanja Radovanović gaat voor Montenegro naar Lissabon. Op grond van het door hemzelf geschreven lied Inje (vertaling: Rijp) overtuigde Radovanović het Montenegrijnse publiek. Het was voor het eerst in tien jaar tijd dat het Balkanland weer een nationale voorronde organiseerde. Met Vanja Radovanović hoopt Montenegro zich zonder problemen te plaatsen voor de finale van het Songfestival op 12 mei. 

De finale van Montevizija, de nationale voorronde, werd gehouden in het Hilton Hotel in de hoofdstad Podgorica. De publieke omroep Radio Televizija Crne Gore koos voor een verrassende uitzending, want de show werd zonder zaalpubliek opgenomen. Met een van te voren geregistreerd optreden, moesten de vijf kandidaten het thuispubliek voor zich winnen.

Radovanović bleek tussen vier vrouwelijke deelneemsters enigszins een vreemde eend in de bijt. Desalniettemin kon de zanger rekenen op de steun van de stemmers. Zijn lied Inje, vol met bombastische vioolmuziek en lange uithalen, onderscheidde zich knap van de andere meer up-tempo nummers.

Vanja
De 35-jarige Vanja Radovanović is geen onbekende in de Montenegrijnse muziekwereld. De in Belgrado geboren zanger heeft immers al een indrukwekkende muziekcarrière opgebouwd in zijn thuisland. In 2004 begon Radovanović zijn loopbaan met een deelname aan het prestigieuze Pjesma Mediterana (vertaling: Liedjes van de Mediterrane Zee), een soort nationaal Songfestival. Dat festival werd dat jaar overigens gewonnen door Marija Šerifović, de Servische winnares van het Eurovisie Songfestival in 2007.

De finale?
Montenegro doet sinds 2007 mee aan de grootste live-muziekshow ter wereld. Eerder konden musici uit het land meedoen aan het Songfestival onder de vlag van Joegoslavië of de combinatie Servië en Montenegro.

Na de officiële Montenegrijnse onafhankelijkheid van 2006 plaatste het land zich slechts twee keer voor de finale. In 2015 greep de folkzanger Knez nét naast de top 10, hij werd dertiende. Tot op de dag van vandaag is dit de beste klassering van Montenegro.


Welke liedjes zijn er nog meer gekozen? Je ziet het allemaal op onze festival-pagina!