Het jaarlijks terugkerende Selecţia Naţională bereikte gisteren na vijf halve finales het absolute hoogtepunt. Vijftien verschillende acts namen het tegen elkaar op in de hoop Roemenië te kunnen vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival. De rockgroep The Humans trok aan het langste eind en mag met Goodbye richting Lissabon. 

Selecţia Naţională
De avond werd mede gepresenteerd door Cezar Ouata. Met het operanummer It’s my life eindigde hij in 2013 dertiende op het Eurovisie Songfestival. Nadat alle nummers gezongen waren, was het tijd om te stemmen. Maar liefst zestig minuten (!) werd er voor de televoting uitgetrokken. Tijdens de stemprocedure zong Cezar Amar pelos dois van Salvador Sobral – het winnende nummer van 2017 – en brachten de Moldavische artiesten van dit jaar (de groep DoReDos) hun nummer My lucky day.

Goodbye
Een van de kandidaten die het niet haalde was M I H A I. De zanger vertegenwoordigde Roemenië al eens in 2006 met het succesvolle nummer Tornerò. Sindsdien heeft hij meerdere pogingen gedaan om opnieuw voor Roemenië te mogen, maar telkens tevergeefs. Ook dit jaar was het lot M I H A I minder gunstig gezind dan twaalf jaar geleden. Het nummer dat wél won – Goodbye – is een rockballade voorzien van de nodige emotionele lading. I should’ve stayed / But I already left a thousand times / I’ve won my fights / Nobody knew nothin’ about. Tijdens de reprise liet leadzangeres Cristina Caramarcu dan ook een traan.

Roemenië in de finale
Sinds de invoering van de halve finales heeft Roemenië nog nooit de zaterdagavondshow gemist. Na een reeks inzendingen buiten de top-tien en een jaar afwezigheid in 2016, werd het land vorig jaar zevende met het jodelnummer Yodel it van Ilinca en Alex Florea. Aan The Humans nu de taak de reeks kwalificaties te prolongeren.


Welke liedjes zijn er nog meer gekozen? Je ziet het allemaal op onze festival-pagina!