Het was acht jaar geleden dat Kroatië voor het laatst het publiek vroeg om mee te stemmen voor de Eurovisie-inzending, maar in 2019 keerde de nationale voorronde terug. Het leidde tot een harmonieus gekozen winnaar: zowel publiek als vakjury schaarde zich achter de jonge zanger Roko Blažević. Hij brengt, op engelenvleugels, The Dream naar Tel Aviv.

Dora
Vorig jaar waren er al geruchten dat de Kroatische Eurovisie-voorronde Dora terug zou keren, maar toen werd toch, net als de drie jaar ervoor, gekozen voor interne selectie. Dit jaar keerde Dora dan eindelijk terug, en niet bescheiden: maar liefst zestien acts maakten hun opwachting. In de Kroatische voorrondes uit het verleden mocht nooit in andere talen worden gezongen, maar ook daarin werd besloten het over een andere boeg te gooien. De winnaar werd dan ook een (gedeeltelijk) Engelstalig lied.

Angels of God
Die winnaar was geen complete verrassing. Al sinds er korte previews van de deelnemende nummers konden worden beluisterd, was Roko Blažević een van de favorieten in de polls. De winnaar van Dora wordt traditioneel voor de helft door regionale vakjury’s gekozen, en voor de andere helft door het thuispubliek. Roko eindigde bij beide op één met het nummer The Dream, een lied over de wens tot het samenbrengen van de wereld. Open your heart / And you’ll arrive at where the dream is to start / To pull the world together out of the parts / And turn this war into a hopeful work of art. Roko zingt het in wit kostuum, met grote witte engelenvleugels op zijn rug, en besluit elk refrein met: Angels of God, we all dream of love. In de live versie tijdens Dora schakelde de zanger halverwege over op het Kroatisch, maar hoe dit zal gaan als Kroatië aantreedt tijdens de tweede halve finale in Tel Aviv op 16 mei, is nog niet duidelijk.

Overtuigend
De overtuigende winst van Dora 2019 brengt de jonge Roko, geboren in 2001 in Kroatiës tweede stad Split, alweer een nieuw hoofdstuk in een snel verlopende muzikale carrière. In 2017 won hij de Servische junior-talentenjacht Pinkove Zvezdice, om het jaar erna als tweede te eindigen in de populaire Kroatische variant van die show. Daar komen we op het Eurovisiespoor, want in die laatste succesreeks werd hij gecoacht door… Jacques Houdek.

Jacques is back
Die naam kennen we nog uit 2017. Houdek bracht Kroatië dat jaar met My Friend een verdienstelijke dertiende plaats in de finale van het Eurovisiesongfestival in Kiev. Toen duidelijk werd dat zijn land in 2019 weer een nationale voorronde zou organiseren, zag Jacques zijn kans schoon en keerde terug, maar dit maal als tekstschrijver. Twee nummers van zijn hand deden mee in de finale, en een won: The Dream. Dat lied werd overigens mede geschreven door Charlie Mason, in 2014 verantwoordelijk voor het winnende Rise like a Phoenix van Conchita Wurst.

Kroatië op het Songfestival
Kroatië doet sinds 1993 mee aan het Eurovisiesongfestival, en miste sindsdien slechts twee edities: 2014 en 2015. Als trouwe Eurovisiedeelnemer vervult het land de laatste jaren vooral de rol van middenmoter. Ongeveer de helft van de inzendingen in de laatste tien jaar haalde de finale, maar de laatste top 10-notering dateert alweer uit 1999 (Doris Dragović eindigde toen vierde). In het Eurostory-klassement van gemiddelde scores staat Kroatië drieëntwintigste, dus een hoge eindnotering kunnen de Kroaten goed gebruiken. Daarvoor zal Roko eerst de finale in Tel Aviv moeten halen, maar mentor Jacques heeft alle vertrouwen in zijn lied en zijn pupil: ‘We gaan voor de top-3. Of we winnen. We geloven gewoon dat het kan, met een fenomenale zanger, en – al zeg ik het zelf – een fenomenaal lied.’

 


Meer weten over de andere inzendingen van 2019? Klik hier.