De storm en de wind. Het zijn geliefde onderwerpen voor liedteksten. De wind staat voor krachtige karakters (Like a hurricane van Neil Young), voor politieke omwentelingen (Wind of change van The Scorpions) of voor woelige emoties (zoals in Wild is the wind van onder andere Nina Simone en David Bowie). En op het Songfestival van 1991 was het een orkaan van liefde die door Europa raasde (Fångad av en stormvind). Nu is het de beurt aan Damir Kedžo die met zijn Divlji vjetre over een wilde storm zingt.

Die wind kan je meezwiepen, maar je kunt je er ook tegen verzetten. Zo bleef Marga Bult Rechtop in de wind. En daarmee bedoelde ze eigenlijk: standvastig na een verbroken relatie. Ik ga wel door / Geloof me nou / Al is het niet met, dan zonder jou. In die traditie past ook Divlji Vjetre, geschreven door Ante Pecotić. In het refrein legt de wilde storm bladeren voor je deur, en laat de regen een spoor van droefheid achter. Op poëtische wijze zingt Damir uit Kroatië: ‘Ik blijf verdrietig achter in de kleuren van de herfst.’ Zijn krachtige stem, de opzwepende instrumentatie, de sobere kledingstukken en de uithaal tijdens het laatste refrein maken Divlji Vjetre tot een broeierige wervelwind van onderhuidse emoties. En dat alles na die ene breuk.

All I want for Christmas
Damir Kedžo begon zijn carrière in 2003, toen hij als zestienjarige meedeed aan een talentenjacht. Daarna maakte hij nog een tijdje onderdeel uit van een boyband. In 2016 deed hij mee met een Kroatische versie van de Soundmixshow, en won hij met All I want for Christmas van Mariah Carey. En ook deed hij al eerder, in 2011, een poging om mee te doen aan Dora, de Kroatische voorronde voor het Songfestival. Zonder succes.

Vuurtoren
Kroatië heeft het Eurovisie Songfestival nog nooit gewonnen, al kwam Riva, die met Rock Me (1989) namens Joegoslavië won, wel uit het huidige Kroatië en werd het festival daarom (het jaar erop) in Zagreb georganiseerd. Sinds 1993 doet Kroatië, als onafhankelijk land, mee. Ieder jaar weer. Op twee edities na: die van 2014, en die van 2015. Door financiële problemen en de wat tegenvallende resultaten in de jaren ervoor, besloot de Kroatische omroep geen kandidaat af te vaardigen. Gelukkig keerde het land in 2016 terug. En direct mét resultaat. Want zangeres Nina Kraljić wist de Kroaten, voor het eerst sinds 2009 naar de finale te loodsen. Over de betekenis van Nina’s Lighthouse vertelde de songwriter toentertijd het volgende: ‘Eigenlijk gaat het liedje over iemand die verdwaald is op zee. Hoewel de hoofdpersoon, in eerste instantie, denkt dat alles verloren is, blijft ze vol vertrouwen. Ze probeert allerlei obstakels te trotseren in de hoop een veilige haven te vinden – daarbij wordt ze geleid door het signaal van de vuurtoren…’


Meer weten over de andere inzendingen van 2020? Klik hier