Ze stonden de laatste dagen al stevig bovenaan in de bookmakerslijsten, maar zo makkelijk is het nog niet om die faam waar te maken. Toch deden de bandleden van Måneskin het – ze wonnen namens Italië met Zitti e buoni het Eurovisie Songfestival 2021.

Tweede werd Frankrijk en derde Zwitserland.
Nederland werd 23ste met Jeangu Macrooy en zijn Birth of a new age.
De rest van de ranglijst vind je hier.
Interessant: voor het eerst sinds 2010 won er weer eens een van de ‘Big 5’-landen.

Punten
Måneskin belandde op de vierde plek bij de vakjury’s, maar samen met de eerste plek bij de televoters thuis werd de groep met 524 punten de derde Italiaanse winnaar in de Eurovisiegeschiedenis.

Zitti e buoni
Zitti e buoni (‘Braaf en gehoorzaam’), op tekst van bandlid Damiano David en met muziek van de hele band, gaat over ‘hun’. Over de mensen die vinden dat je je zus of zo moet gedragen, en over hoe belangrijk het is om af en toe luid uit te schreeuwen dat je unapologetic bent wie je wilt zijn.
Het is overigens niet vaak voorgekomen dat het Songfestival gewonnen werd door stevige rock, maar Måneskin heeft iedereen overtuigd – Europa kon niet om Damiano, Victoria, Ethan en Thomas heen.

Beste tekst
Eerder deze week wonnen de vier al onze Eurostory Best Lyrics Award, omdat zowel publieks- als vakjury vonden dat ze de beste tekst van alle festivalliedjes geschreven hadden. Kijk hier hoe ze die prijs in ontvangst namen.

Geschiedenis
Eerdere winst was er voor Italië in 1990 (met Insieme: 1992 van Toto Cutugno) en in 1964, toen de nog piepjonge zangeres Gigliola Cinquetti met haar Non ho l’eta een ruime overwinning behaalde.

Tweede plaatsen waren er vaker: in 1974 met alweer Gigliola Cinquetti (Si), in 2011, toen Italië na jaren afwezigheid weer terugkwam, voor Raphael Gualazzi met zijn Madness of love, en heel onlangs nog, in 2019, met Mahmood en Soldi.

Volgend jaar
Waar we in 2022 neerstrijken voor het festival is nog niet bekend. Wordt het Rome, Turijn, Milaan of nog ergens anders? Na het feesten zullen de verantwoordelijken van RAI, de Italiaanse omroep, er ongetwijfeld diep over gaan nadenken.