Ze zaten de halve Eurovisieweek in quarantaine in hun Rotterdamse hotelkamers. Ze mochten, dankzij een positieve COVID-test in hun delegatie, niet live optreden tijdens de halve finale en de finale van het Eurovisie Songfestival van 2021. Doodzonde, want hoeveel geweldige filmpjes hadden Daði Freyr en zijn Gagnamagnið kunnen maken als ze hun gang hadden kunnen gaan? Kijk maar naar alles wat ze wél deden in de korte tijd dat ze in Nederland waren. Daarom een eerbetoon: vijf redenen waarom de IJslandse inzending van 2021 veel groter is dan alleen een Eurovisiedeelname.


1. Het liedje is echt
Laten we beginnen met het liedje. Met écht bedoelen we niet unplugged of zo – Daði maakt nou eenmaal elektronische muziek en is daar vreselijk goed in. Nee, met echt doelen we op wat de muziek van Daði te zeggen heeft. Veel van zijn liedjes zijn een ode aan het alledaagse geluk van samen zijn. In Think about things, die beroemde inzending van 2020, zong Daði over de betovering van het kijken naar zijn pasgeboren kind. En 10 Years schreef hij voor zijn vrouw – die trouwens naast hem op het podium staat.

10 Years vertelt simpelweg dit: elke doodnormale dag met jou is mooier dan de vorige, ik wil met jou nog heel veel doodnormale dagen hebben. Gaat dat niet veel dieper dan je gemiddelde ‘Love you so, never let you go’?


2. Zíj zijn echt
Eurovisie is glitter, vuurwerk, make-up. Maar hoe verfrissend is het om eens iemand met een bril op het podium te zien staan? Hun truien, hun bewust sullige dansjes (of de awkward stiltes aan het begin en einde van zo ongeveer ieder Daði-filmpje) – alles wat Daði og Gagnamagnið doen, kent die prettige mix van flauwe humor en totale nuchterheid. Je kunt je enorme Eurovisie-aandacht gebruiken om te pronken met je looks en je talenten, óf je probeert je vader op Twitter aan 10.000 volgers te helpen. Dat dus. (tip: volgen die man, want hij moet er nog een paar)

En natuurlijk: een dansje. Veel landen doen iets TikTok-vriendelijks, maar Daði is next level. Bekijk zelf de tutorial en concludeer dat je dit vanavond met je familie kunt doen.


En kijk ook naar de documentaire die de IJslandse omroep over de groep maakte. Die vertelt waar de IJslandse muzikanten vandaan komen, hoe ze leven, wat ze belangrijk vinden en hoe ze hun aanloop naar Eurovisie hebben aangepakt. Overal lijken ze aan te hebben gedacht, dus kijk niet gek op als je ergens in je tijdlijn een speciaal op jouw land gerichte oproep tegenkomt om op IJsland te stemmen – altijd begeleid door Daði die in voice-over lukraak gezongen woordjes herhaalt.


3. Ze kunnen alles
Laten we eerlijk zijn: hadden Daði og Gagnamagnið vanwege hun quarantaine tijdens de finale moeten optreden vanuit hun hotelkamer, dan hadden ze dat waarschijnlijk zo geniaal gedaan dat ze het Songfestival wonnen.

Maar daarnaast zijn de IJslanders hun eigen technici, producenten, pr-medewerkers, choreografen, et cetera. In de documentaire, maar ook in hun making of-video’s zien we dat vrijwel alles wat je tijdens het optreden ziet, is zelfgemaakt. Die kekke instrumenten? Daði en zijn Gagnamagnið gingen op een paar regenachtige dagen in een werkplaats in de weer met decoupeerzagen, schuurmachines, houtlijm en verf. Die monster- en superrobotkostuums in hun videoclip? Ja hoor, zelfgemaakt, kijk maar! (tipje van de sluier: integraalhelmen en papier-maché)

En dat was nog niet genoeg, want het leek Dadi’s zusje, dat ook op het podium staat, leuk als ze allemaal een speciale Daði-ring hadden, met superkrachten erin om monsters te verslaan. Handig, zij doet een edelsmidopleiding, kon ze mooi oefenen. NikkieTutorials liet in haar LookLab-gesprek met de IJslanders al weten ook zo’n ring te willen.


4. Ze gaan de wereld in
Vanuit zijn hotelkamer, waar hij in Covid-quarantaine zit, kondigt Daði doodleuk aan… dat hij op wereldtournee gaat. In 2022 gaat het gebeuren: het Verenigd Koninkrijk, dan de Verenigde Staten, Scandinavië, een hele lading Europese landen – overal hebben ze hem geboekt. En ja, hij komt ook naar Nederland.

Want zo groot is Daði Freyr al. Niet in de laatste plaats vanwege de vele, doorgaans geweldige covers die hij de afgelopen jaren maakte. Een greep? Oké: Duncan Laurence, Billie Eilish, Cher, Eleni Foureira, de Netflix-Eurovisie-film – allemaal ondergingen ze de Daði-behandeling. En zo gaan er natuurlijk nog velen volgen.

Tegelijk is het tijd voor zijn eigen muziek, en dus verscheen in de Eurovisieweek Daði’s EP. Daarop staan, naast zijn Eurovisie-inzendingen, drie andere liedjes, en een geweldige remix van 10 Years door het Canadese electrofunk-duo Chromeo.
Het is duidelijk: Daði is het festival al voorbij. ‘Kan iedereen ophouden met vragen hoe verdrietig we zijn?’ twittert hij vanuit een schuimbad in zijn hotelkamer. ‘Dat zou fijn zijn!’ Om daarna het linkje naar hun nieuwste feature nog even te delen: de augmented reality-app ‘Daði goes to Rotterdam’, waarmee je op elke plek die je wilt Daði kunt laten zingen: ‘In je huiskamer, op je keukentafel, boven op je hoofd, of waar je me maar wil.’


5. Ze zijn een game
In veel opzichten zijn Daði og Gagnamagnið een unicum, maar dit is zéker een primeur: ze zijn de allereerste Eurovisie-game! In het kort: in de videoclip van 10 Years wordt IJsland geteisterd door een enorm monster, alleen Daði en zijn bandleden kunnen met hun funky dansje het monster verslaan. Van die battle is een spelletje gemaakt. Gratis te downloaden voor je Android-telefoon en iPhone.


Conclusie
Dat de IJslanders door dat stomme virus niet live kunnen deelnemen aan Eurovisie en dus een unieke ervaring in hun leven in rook zien opgaan, is natuurlijk vreselijk. Maar eigenlijk was allang duidelijk dat Daði Freyr en zijn band die drie minuten op dat podium helemaal niet nodig hebben. Ze kunnen alles, en tegelijkertijd hadden ze nu bij jou of mij aan tafel kunnen zitten met een kopje thee. Want dat is wat deze totaal normale alleskunners ons eigenlijk vertellen: iedereen kan een superheld zijn.