Dat de groep Nika Kocharov & Young Georgian Lolitaz voor Georgië naar het Eurovisie Songfestival van 2016 gaat, is al langere tijd bekend. Vanavond hebben de Georgiërs ook een lied voor de band gekozen: Midnight Gold. Tot 8 januari was er sprake van een open inschrijving en konden nummers worden ingezonden waarbij wel rekening moest worden gehouden met de muziekstijl van de groep. De beste vijf nummers werden vanavond op televisie gepresenteerd. Televisiekijkers en vakjury kroonden Midnight Gold tot het meest geschikte lied voor Stockholm.

De formatie Young Georgian Lolitaz is opgericht in 2000 en heeft één vaste waarde: leadzanger Nika Kocharov. De overige bandleden zijn minder honkvast waardoor er regelmatig van samenstelling wordt gewisseld. Toch mag dat het succes niet drukken. De band is inmiddels uitgegroeid tot een bekende naam in alternatieve kringen en wordt met regelmaat geboekt voor Europese muziekfestivals. De naam van de Georgische band is een parodie op verschillende pornowebsites.

Sinds 2007 doet Georgië mee aan het Eurovisie Songfestival. Al bij de eerste deelname was het direct raak en wist Georgië de halve finale te overleven. In de finale eindigde zangeres Sopho Chalvasji op de twaalfde plaats. In 2009 vloeide het lied We don’t wanna put in uit de Georgische pen. En wie de laatste twee woorden met een Georgisch accent uitspreekt (poet-ien) snapt dat dit een statement aan het adres van de Russische premier Vladimir Poetin moest zijn. Tegen de achtergrond van de toenmalige oorlog in Zuid-Ossetië deed dit veel stof opwaaien waardoor de Georgian Public Broadcasting (GBP) uiteindelijk – op de valreep – besloot zich terug te trekken. Vorig jaar mocht zangeres Nina Sublatti de Georgische eer hooghouden: met Warrior eindigde zij in de finale op een elfde plaats.

De Young Georgian Lolitaz komen uit op donderdag 12 mei in de tweede helft van de tweede halve finale.