Afgelopen zaterdagavond stond de voltallige Eurostoryredactie, inclusief licht tegenstribbelende webmaster, in de Melkweg voor Eurovision in Concert. Zesentwintig deelnemers zouden hun kunnen vertonen, waaronder onze persoonlijke favorieten IJsland, Letland en natuurlijk Douwe Bobbejaanland. We waren er eigenlijk al een beetje over uit dat de liedjes dit jaar een beetje tegenvielen maar goed, je weet natuurlijk nooit hoe iets live overkomt. Mijn grootste verrassing kwam halverwege de avond. Het optreden van Wit-Rusland werd aangekondigd. Van tevoren waren we lauw enthousiast over deze inzending, maar toen zanger Ivan het podium betrad, barstte iedereen los in een enorm applaus. Wat een stem, wat een présence. Het hielp natuurlijk ook mee dat bijna de hele zaal op mannen viel en Ivan zou kunnen doorgaan voor de twee meter lange fotomodelbroer van Draco Malfidus.

Eenmaal thuisgekomen ging ik het desbetreffende nummer, Help you fly toch maar eens herbeluisteren, en stuitte ondertussen al grasduinend in Google Afbeeldingen op een interessant artikel. Onze Wit-Russische halfgod heeft voor zijn optreden in Stockholm het plan opgevat om in zijn blootje op het podium te gaan staan, vergezeld van twee wolven. Iedereen dacht natuurlijk dat het om een stunt ging, maar al Youtubend ontdekte ik dat hij al daadwerkelijk aan het repeteren is, met die wolven, in zijn adams-outfit.

Natuurlijk, het kan nog steeds een hoax zijn, maar hij is in die clips aangenaam naakt. De wolven in kwestie hebben er duidelijk minder zin in. Ik weet nog dat wij jaren geleden onze familiehond, een doorgaans vrolijke pitbull, verkleedden als ballerina. Het dier had natuurlijk geen idee wat er precies aan de hand was, maar wel dat hij opeens naar de onderste regionen van de roedel was afgezakt. De wolven hadden een nog slechter humeur. Via riemen van nylondraadjes om hun nek zorgen de trainers ervoor dat de roofdieren de essentiële delen van Ivan met rust lieten. Aan het begin van de nummer klinkt wolvengehuil, waarop Ivan enthousiast meeplaybackt. De wolf naast hem kijkt opzij en geneert zich duidelijk dood.

Als dichter houd ik natuurlijk van teksten, en mijn hart ging dan ook sneller slaan toen dit jaar bleek dat sommige inzendingen tekstueel ergens over gingen: de oorlog, de vluchtelingencrisis, de Middellandse zee vol drenkelingen. Mijn hoop dat de deelnemers weten waar ze het over hebben, werd de grond in geboord toen ik de nudist-met-wolf-clip van Help you fly bekeek. Ik kreeg het vermoeden dat die jongen geen idee heeft wat hij zingt. De eerste regels van het nummer luiden ‘I will help you learn how to fly how to fly’, en die zingt hij terwijl hij de wolf aankijkt. Wie zingt er nou tegen een wolf dat je hem kan helpen om te vliegen? Dat heeft zo’n dier toch helemaal niet nodig. Die is toch al behoorlijk zelfredzaam, met die klauwen en slagtanden.

Mijn bewondering voor de inzending van Wit-Rusland kelderde meteen. In de tussentijd hoop ik dat het een grote grap betreft (je mag volgens de Eurovisiereglementen overigens helemaal niet zonder kleren optreden en ook geen dieren die met het blote oog te zien zijn, meenemen), en dat de zanger in kwestie wel weet wat hij op het podium zegt. Het zorgt er in ieder geval voor dat we ons extra gesterkt weten in de prijs die we dit jaar gaan uitreiken, de Eurostory Award voor beste zin van het festival. Wie weet verandert daardoor ooit de kwaliteit van de liedteksten. En tot die tijd bekijk ik uit louter professionele overwegingen, nog een paar keer die clip met wolven. En oh ja, ook een ontklede Wit-Rus.