Sommige fans vergelijken de Belgische inzending met Tomorrow never dies, de James-Bond-titelsong van Sheryl Crow. Anderen laten geen moment onbenut om de luisteraar te wijzen op het melancholische Hooverphonic-timbre dat het lied karakter geeft. In ieder geval maakt de 27-jarige Sennek (Laura Groeseneken) de tongen flink los. Met het nummer A matter of time verdedigt zij de Vlaamse eer op het Eurovisie Songfestival.

Videoclip
Een dag eerder dan gepland, lekte de Belgische inzending voor het Eurovisie Songfestival uit. Sinds vanmiddag staat ook de videoclip van A matter of time online. Een prachtige clip die grotendeels is opgenomen in de Résidence Palace: een gebouw dat ooit een verticale stad met 180 luxueuze flats moest voorstellen. Sinds 1947 is het complex eigendom van de Belgische Staat en inmiddels doet het dienst als hoofdzetel van de Europese Raad. In de videoclip wordt er met name ingezoomd op het Théâtre du Résidence Palace en het wereldberoemde art-decozwembad. Dat de clipopnames op betreffende locatie konden plaatsvinden, is echter geen vanzelfsprekendheid. Zo moest er formeel toestemming worden gevraagd aan de zogenoemde Regie der Gebouwen: een dienst die de gebouwen van de Belgische overheid beheert.

Hans Pannecoucke
Het schieten van zo’n prachtige videoclip kon natuurlijk alleen maar gedaan worden door een ervaren regisseur, een rot uit het vak. De regie voor de clip werd dan ook uitbesteed aan Edouard Valette – de man die eerder verantwoordelijk was voor Loïc Nottets Mud blood. In Lissabon neemt hij echter niet plaats op de regisseursstoel. Die stoel zal namelijk gereserveerd zijn voor Hans Pannecoucke, de man die in Nederland grote faam verwierf toen hij The Common Linnets in 2014 aan een sprookjesachtige tweede plek hielp. Pannecoucke krijgt het overigens druk in Portugal: naast het regisseren van de Vlaamse inzending zal hij ook Waylons Outlaw in ‘em onder handen nemen. En wie weet welke omroep er nog meer bij Pannecoucke aanklopt. Vorig jaar mocht hij namelijk ook al voor de Spanjaarden aan de bak.

Het schone van de vergankelijkheid
In ieder geval ligt er een toffe uitdaging voor Pannecoucke in het verschiet. A Matter of Time is namelijk een lied met een sterke boodschap en een uitermate melancholische sfeer. Dat laatste komt erg tot uiting in de tekst van het lied. Sometimes it feels like it’s meant to be broken / Sometimes we long for the unspoken / We try to avoid every commotion / By showing hardly any emotion. Toch is het lied niet per definitie ‘zwartgallig’ of ‘zwaarmoedig’ te noemen. Volgens zangeres Sennek gaat het er namelijk juist om dat mensen het kleine waarderen. Dat ze schoonheid destilleren uit de vergankelijkheid van het leven.

Hooverphonic
Het is een thema dat heel erg past bij de vaak dromerige en filmische sfeer van de Belgische band Hooverphonic. De groep behoort tot de weinige muzikale acts die in beide landsdelen van België erg bekend is, en bestaat tegenwoordig uit gitarist Raymond Geert en bassist/programmeur Alex Callier. Laatstgenoemde is een van de co-writers van A matter of time. Saillant detail is dat Geike Arnaert jarenlang zangeres van Hooverphonic is geweest. Momenteel scoort zij – samen met de Zeeuwse groep BLØF – een grote hit met het nummer Zoutelande.

Torenhoge ambitie
Afgaand op het torenhoge ambitieniveau van team-Sennek is de kans groot dat de Belgen opnieuw goede zaken zullen doen op het Eurovisie Songfestival. Daarmee zou een prachtige reeks voortgezet kunnen worden. Zo eindigden onze zuiderburen – de afgelopen jaren – steevast bij de bovenste tien. Vorig jaar nog behaalde België een vierde plaats met City lights dat gezongen werd door Blanche. Zij komt binnenkort naar Nederland voor een optreden: donderdag 26 april is de zangeres te zien in het Amsterdamse Paradiso.


Meer lezen over het Eurovisie Songfestival 2018 in Lissabon? Bezoek onze Festival-pagina!