Als succesmachine Azerbeidzjan de inzending bekendmaakt, trekt dat uiteraard veel bekijks. Dat multitalent Aisel het land zou gaan vertegenwoordigen was al aangekondigd, maar nu is ook het liedje waarmee ze wil scoren de wereld ingezonden. De 28-jarige zangeres zal aankomend Songfestival op het podium staan met het nummer X my heart. 

Miscommunicatie
De titel van het liedje was geen verrassing meer. Eerder gaf de Azerbeidzjaanse delegatie al aan dat Aisel naar Portugal zou afreizen met het popnummer X my heart (oftewel: Cross my heart) op zak. Televisiezender ITV zou het daadwerkelijke liedje gisteren pas officieel uitbrengen. Helaas gooide muziekplatform Spotify roet in het eten. Rond middernacht werd de single (per ongeluk) al online gezet.

Internationaal dreamteam
Aan de medewerkers van de Azerbeidzjaanse act is duidelijk te zien dat de ambities hoog zijn. Het lied werd geschreven door de Griekse producer Dimitris Kontopoulos en de Zweedse tekstschrijfster Sandra Bjurman. Opmerkelijk genoeg hebben beide musici bijgedragen aan een succesvolle Songfestival-deelname. Kontopoulos schreef mee aan de Russische inzending van 2016, wat als derde eindigde. Bjurman heeft daarentegen haar woorden geschonken aan het liedje Running scared, het nummer waarmee Azerbeidzjan in 2011 de overwinning in de wacht sleepte. Om het plaatje compleet te maken heeft componist Tim Bran ook nog zijn medewerking verleent aan X my heart. De Brit, die in het verleden nog samenwerkte met supersterren als The Verve en Birdy, arrangeerde het lied.

Waardering en triomf
Azerbeidzjan doet pas sinds 2008 mee aan het Eurovisie Songfestival. Het duo Elnur & Samir maakte in dat jaar een ijzersterke start door in Belgrado de achtste plaats te veroveren. Tot en met 2013 eindigt de redelijke jonge natie steevast in de top tien. Zoals al eerder genoemd won Azerbeidzjan het festival zelfs in 2011. Groot feest in hoofdstad Bakoe was het enthousiaste vervolg. Desalniettemin gaat het het land de laatste jaren iets minder voor de wind. Vorig jaar werd Diana Hacıyeva met het nummer Skeletons enigszins teleurstellend veertiende. Of Aisel dit jaar wél door kan stoten naar de top tien gaan we zien tijdens de eerste halve finale op 8 mei 2018.

 

Welke liedjes zijn er nog meer gekozen? Je ziet het allemaal op onze festival-pagina!