Voor de boekpresentatie in 2015 maakte hij een kleine tentoonstelling van twintig ABBA-albumhoezen in zijn eigen stijl – onlangs mocht Eurostory die prachtige uitvoeringen laten zien. Maar het boek van Maarten Vande Wiele dat werd gepresenteerd, ABBA zoekt Frida, wat is dat voor verhaal? Wij doken in de felle jaren-zeventigkleuren van zijn hommage aan ABBA: de blauwdruk voor een leven als coverband, in de voetsporen van je grote helden.

Voilá, ’t is jou gelukt
Om mij finaal te kraken
Olé, maar moest dat nu in
België op die vuile rotte plek
De leugens, ze
Deden zo’n pijn
Echt, jij bent
Het grootste venijn
Waterloo, ik kan niet ver genoeg weg van jou

Het liedje ontstaat gewoon, op het moment dat Astrid voor het eerst in de spiegel kijkt. Ze heeft net, samen met haar nieuwe vriendin en mede-bandlid Anneleen, haar haar geverfd, van vaalwit naar Agnetha-goudblond. Ze pakt de haarborstel, zet in, en op dat moment verdwijnen de blauwe badkamertegeltjes, het golvende songfestivaldecor met de lampjes verschijnt om hen heen, en het liedje over verliezen, waarmee ABBA vijfenveertig jaar geleden het Songfestival won, is hun realiteit geworden. Ze zingen, hun tekstwolkjes gaan in elkaar over, perfecte samenzang. Totdat het liedje klaar is, de badkamer weer terugkeert.

Ring ring
Zo begint ABBA zoekt Frida: jazz-studente Anneleen wordt op een avond gedumpt door haar vriend. Na een hopeloze nacht van drank en discolichten ziet ze op het damestoilet een poster hangen: ‘ABBA zoekt Frida’. Een coverband mist nog een zangeres, nog één A ontbreekt. Waarom ook niet, hoor je haar bijna denken – maar je leest het niet, want de tekenende verteller is een meester in het weglaten, in korte zinnen en scherpe dialoogjes. Anneleen belt het nummer en zingt de voicemail in:

Ring ring
ik hoor die bel in mijn hoofd
Ring ring
liefde had mij weer verdoofd.

Verdoofd hangt ze op en zwalkt naar huis. Ze vergeet wat ze net heeft gedaan.

Honey Honeys
Maar de volgende ochtend ringt haar telefoon haar uit haar roes. Ene Bert. Of ze langs wil komen voor een kennismaking. Zo ontmoet ze Bavo, zijn jeugdvriend Bert en diens vriendin Astrid. Het klikt, er wordt niet langer getwijfeld, een nieuwe ABBA-coverband is compleet: de Honey Honeys. Als begin maken ze het liedje af dat Anneleen die nacht op de voicemail was begonnen: Ring ring. Telkens als een ABBA-liedje wordt ingezet, plaatst Vande Wiele de luistertip onderaan de pagina. Zo krijgt ook de lezer die de Zweedse band niet goed kent voldoende mee. De teksten zijn vertaald naar het Nederlands en door Vande Wiele opnieuw geboetseerd om in zijn verhaal van de vier Belgische muzikanten te passen.

Geschiedenisboek
Het eerste optreden van De Honey Honeys is op een verjaardagsfeestje in een vergeten kroeg; de wc’s hun kleedkamer, de plaatselijke frituur hun diner. Maar hun populariteit groeit al snel, tot ze de vaste act zijn op menig feest en festival. Astrid en Bert waren al een stel, Anneleen en Bavo volgen snel. Maar, zoals het ook de echte ABBA-leden verging: hoe groter het succes op het podium, hoe stiller het tussen de vier achter de schermen wordt. Het geschiedenisboek op de plank herhaalt zichzelf.

Proosten
Zo speelt Vande Wiele een spel met tijd en werkelijkheid. Hij gebruikt het welbekende verhaal van Agnetha, Benny, Bjorn en Anni-Frid als blauwdruk voor het verloop van een nieuwe muzikale vriendschap, een nieuwe set van twee liefdes, in het België van nu. Sommige paralellen zijn prachtig, zoals Bavo en Astrid die in de kroeg zitten, zich realiseren dat ze blut zijn, en dan zingend met de pet rond gaan zodat ze nog één keer kunnen proosten op hun verloren liefde – de songtekst van When all is said and done is tot leven gekomen.

Verdriet
‘Lichtvoetig amusement’ noemde De Morgen Vande Wiele’s ABBA-hommage. Maar in de felgekleurde illustraties in ABBA zoekt Frida is evenveel ruimte voor discolichten als voor de stilte daartussen, die van twee mensen die elkaar kwijt zijn geraakt. ‘Veel mensen vinden ABBA onnozel en oppervlakkig, ‘ zegt Vande Wiele in een interview aan Cutting Edge. ‘Maar tussen de regels door hoor je verdriet.’ Ook journalist Daniel Ward ziet dit in The girl with the golden hair, zijn biografie van Agnetha Fältskog, wanneer hij schrijft over de magie in de studio tijdens de opnames van The winner takes it all. Wie daar aanwezig was, werd geraakt, het verdriet ging dwars door de dikke ruiten voor het mengpaneel.

Knipogen
De echte ABBA-fan kan een sport maken van het ontdekken van alle knipogen in de tekeningen van mede-fan Vande Wiele. En de leek leest en bekijkt een evengoed grappige als ontroerende, intelligent opgebouwde popmuziekstrip over de lichte en donkere kanten van liefde en muziek.

En vergeet YouTube niet klaar te zetten, want ABBA zoekt Frida verdient een voortdurende soundtrack.


ABBA ZOEKT FRIDA
Maarten Vande Wiele
Oogachtend, 2015
182 bladzijden
Nederlands