Zwitserland stuurt met Remo Forrer (21) een jongen met het gezicht van een nog veel jongere jongen. Of, zoals hij zelf zegt: ‘Als je me ziet denk je: babyface. Maar dan komt die lage stem eruit.’
Want ja, we hadden ook zo kunnen beginnen: Zwitserland stuurt met Remo Forrer (21) een jongeman met de stem van een veel oudere man.
En dat is niet het enige contrast dat Remo met zijn liedje Watergun op het podium aanbrengt.

Geluk
Op zijn elfde ging Remo (21) aan het keyboard van zijn moeder zitten. Hij had al heel wat jaren ervaring op de fluit en de accordeon en dus duurde het niet lang voor hij wat popsongs kon spelen. Maar opeens begon hij mee te zingen. Hij schrok er bijna zelf van hoe goed dat ging. Hij kreeg er schik in en een paar jaar later kwamen daar TikTok- en Instafilmpjes van, met steeds meer volgers, daarna deelname aan én winst bij The Voice Zwitserland. Dat is het gelukkige rijtje feiten dat past bij een zanger die ook nog eens aangeeft dat zijn stem hem tot nu toe nog nooit in de steek gelaten heeft.

Ongeluk
En toch is zijn liedje verre van vrolijk. Het gaat over een jongen die in zijn kindertijd met waterpistolen gespeeld heeft en nu gedwongen moet vechten in een oorlog. Remo: ‘Ik ben eenentwintig, de leeftijd waarop je in Zwitserland in dienst gaat. Maar er is oorlog in een land dat dichtbij ligt, en als ik aan die jongens denk…’
Hoe past dit – zo’n succesjongen met zo’n zwaar thema?

Play
Watergun werd al twee jaar geleden door de Zwitserse singer-songwriter Argyle geschreven, tijdens een song writing camp voor Eurovisie. Remo kreeg het in september 2022 te horen. Hij was thuis, zette zijn goede sound system aan, ging op de bank zitten en drukte op play. Toen hij het hoorde, moest hij bijna huilen en wist hij meteen: dit wil ik zingen.

Top drie
Vanuit muzikaal oogpunt is dat goed te begrijpen. Remo Forrers ultieme playlist bestaat uit de liedjes van drie mannen. Remo: ‘Mijn grootste inspiratie toen ik net begon met zingen is Ed Sheeran. Ik denk dat ik al zijn liedjes al eens gecoverd heb. En nu is James Arthur al lange tijd een van mijn idolen. En Lewis Capaldi. Dat is het trio dat ik het meest bewonder.’

The Voice
Dat was te merken tijdens de verschillende stadia van zijn The Voice-avontuur. Bij zijn blind audition zong hij Someone you loved van Capaldi,
in een van de battles zong hij Say you won’t let go van James Arthur,
en dan was er nog die versie van Happier van Ed Sheeran.

Couplet
Bij hun repertoire past Watergun als broertje naast grotere broers. Maar waar komt Remo’s keuze voor de tekstuele zwaarte vandaan? Laten we daarvoor wat beter naar de tekst kijken. Vertaald in het Nederlands luidt het eerste couplet:
Toen wij nog jongens waren deden we alsof,
legertanks en legermannen, verstoppertje,
opgroeien tot de koningen waarvan we dromen.
Maar waar eindigde dat? Nu staan we aan de frontlinie.

Refrein
En het refrein:
Ik wil geen soldaat zijn.
Ik wil niet hoeven spelen met echt bloed.
We zijn nu niet meer aan het spelen,
ik kan me niet meer omdraaien en wegrennen,
geen waterpistolen meer –
het enige dat we nu nog worden zijn

body bags.

Bridge
Vooral die laatste zin komt aan. Remo heeft meerdere keren aangegeven dat voor hem het meest indrukwekkende deel van het liedje de bridge is, en die volgt op de zin met de lijkenzakken. In die bridge zingt Remo drie keer ‘What we’ve become’- Wat er van ons geworden is.

Niet fake
Schuilt daar de reden dat het toch niet fake aanvoelt dat een succeskind als Forrer koos voor een oorlogslied? Waarschijnlijk wel. Want omgekeerd is het namelijk ook zo: veel jongens die in Oekraïne moeten vechten zijn inderdaad niet veel ouder dan Remo zelf. En veel van die jongens waren waarschijnlijk tot aan februari 2022 ook voor zonneschijn geboren. En veel van hen hadden waarschijnlijk ook een babyface.
Ofwel: juist de tegenstellingen die Remo meebrengt op het Eurovisiepodium laten de absurditeit van zijn onderwerp zien.

Juist wel
Aan de andere kant: een Zwitsers Eurovisieliedje over de oorlog is een beetje als een waterpistool. Want misschien voelt het verkeerd als een niets-aan-de-hand-gastje uit neutraal Zwitserland met een lied dat voor de oorlog in Oekraïne geschreven is, aangeeft dat die oorlog juist wel voor hem een reden is geweest om voor deze tekst te kiezen?
But then again: hoe erg zou het zijn als niets-aan-de-hand-gastjes uit Europa zich niet druk zouden maken over hun leeftijdsgenoten van een paar landen verderop?

Lichtheid
Advies: kijk naar het optreden van Remo en bepaal zelf of de contrasten zijn deelname versterken of ondermijnen.
En voor wie toch graag wat Eurovisielichtheid van Forrer wil, verwijzen we naar zijn TikTok-cover van Loreens Tattoo, zijn indringen in de groep van Malta, of anders het geestige filmpje samen met de Italiaanse zanger Marco Mengoni.

 Foto: Sarah Louise Bennett/EBU