Om je warm te maken voor het nieuwe Eurovisieseizoen deelt Eurostory een aantal tips – artiesten en liedjes uit nationale voorrondes die goed, intrigerend of op een andere manier opvallend zijn. Deze keer: Ivandro uit Portugal met zijn song Povo

Wie?
O, enkel maar de best beluisterde Portugese artiest van 2022 op Spotify. En de op datzelfde Spotify tot nu toe meest aangeklikte Portugese voorronde-kandidaat. Maar ook de jongen die zijn moeder vroeger bij het koken en opruimen altijd hoorde zingen – en dan meezong.

Elke twee jaar
Al jong begon Joaquim Paulo (hij gebruikt zijn tweede voornaam Ivandro als artiestennaam) zich te richten op een leven vol muziek. ‘Je gelooft soms ergens in. En ook al is dat geloof nu een ander, intenser geloof, ook toen al kon niets me eraan doen twijfelen dat het zou gaan werken.’
En dus begon hij op zijn vijftiende te componeren en covers te zingen op YouTube,
deed hij op zijn zeventiende mee aan Idols,
op zijn negentiende aan Portugal’s Got Talent,
kwam hij bij beide wedstrijden niet erg hoog,
maar zette door,
en kreeg toen op zijn eenentwintigste een telefoontje van Bispo.

Welke bisschop?
Bispo, de bekendste rapper van Portugal. Zijn achternaam betekent ‘bisschop’, en toen Ivandro opnam vroeg hij eerst: ‘Bisschop? Welke bisschop?’, omdat hij niet kon geloven dat deze grote naam hem belde. Maar die grote naam deed dat niet zomaar: hij wilde Ivandro als eerste artiest voor zijn net gestarte label.

Rokje, meisje, maan
Om Ivandro te tonen aan de wereld gaf Bispo hem een feature op zijn track Esse saia (‘Dit rokje’), waarin de hoofdzin was: ‘Is dit jouw rokje? Je curves zien er geweldig uit.’ Zestien miljoen beluisterd op Spotify, vijftien miljoen keer bekeken op YouTube.
Daarna kon Ivandro het zelf, met uiteindelijk, vorig jaar, op zijn drieëntwintigste, megahits als Moça (‘Meisje’) en Lua (‘Maan’).

Universum
Die laatste song verraadt de bredere belangstelling van de nu 24-jarige Ivandro, namelijk: ruimtevaart. ‘Ik probeer altijd op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen. En ik droom er echt van om ooit de maan van dichtbij te zien.’ Maar ook met zijn muziek wil hij een universum veroveren: dat van zoveel mogelijk mensen.

Prikkeldraad
Dat zou met Povo, zijn voorrondenummer, misschien kunnen lukken. Hoewel – het is nogal een on-Eurovisie-song. Ten eerste is het een r&b-liedje, en daarvan hoorden we er nog niet veel op het Songfestival. Ten tweede is het ook voor een r&b-song nogal mijmerend. Het begint met tinkelend, wat Spaans aandoend gitaarspel, en pas na 20 seconden valt Ivandro in. Zijn stem, waarin op z’n minst één lijn prikkeldraad meeklinkt, lijkt zijn klaagzang ter plekke tevoorschijn te denken.

Terug naar Angola
En de tekst ook. Ivandro’s eerste zin is: ‘Ik zou weg willen vliegen.’ Daarmee brengt hij ons meteen naar zijn geboorteplaats. Naar Benguela, een door de Portugese overheersers in de zeventiende eeuw gestichte stad aan de kust van Angola – destijds vooral gebruikt voor de handel in tot slaaf gemaakten en nu de vierde stad van het land, met een half miljoen inwoners. Daar werd Ivandro geboren, en daarheen zweeft zijn heimwee-zang:
‘Ik zou weg willen vliegen,
een huis kopen en een thuis bouwen.
Ai, ai.’

Waar ik vandaan kom
Povo (‘De mensen’) lijkt daarna, door de dwalende, zoekende, klaaglijke tekst + melodie, misschien zelfs meer blues dan r&b:
‘Waar ik vandaan kom, daar lijden de mensen nog steeds,
maar ze dromen er allemaal van om rust te vinden.
Ai, ai.’
En:
‘Tranen vallen.
Ze zijn nog niet opgedroogd.
Het trillen van mijn handen
en de trauma’s blijven bestaan.
Van buiten jong,
maar met een oude ziel.
Er schuiven wolken langs mijn raam.’

Betere dagen
Maar gaandeweg verandert Povo van achtergrondkleur. De tweede helft van het liedje richt zich meer op de toekomst, op het optimisme. ‘Betere dagen,’ zingt Ivandro. En: ‘Zelfs op het asfalt groeien nog bloemen.’ En: ‘Op een dag zal de wind de gedachten die ik nu nog altijd heb, veranderen, hoe groot ze ook zijn.’
En Ivandro eindigt met twee veelbetekenende uitroepen:
‘O, de liefde!
O, de toewijding voor alles wat ik tegenwoordig heb!’

Zet je schrap
Waarmee hij weer terug uit zijn gedachten aan thuis en aan vroeger is, en zich richt op het geluk van nu. Het geluk van te kunnen zingen, van de warmte van zijn volgers, en van het vrolijke van al zijn nieuwe plannen.
Of, zoals hij zelf herhaaldelijk in interviews zei: ‘Er is altijd ruimte om nee te zeggen. Succes hangt alleen van jezelf af. Zet je schrap en wacht op de kansen die komen.’

Wint Ivandro de Portugese voorronde voor het Eurovisie Songfestival 2023? De tweede halve finale van Festival da Canção – die waar Ivandro in zit – is op 4 maart, en de finale op 11 maart.