De 59ste Nederlandse inzending voor het Songfestival heet Lights and shadows, wordt gezongen door de dames van OG3NE en werd zojuist – na een sterk opgebouwde buzz – wereldkundig. Het lied van de zussen gaat te boek als hedendaagse powerballade en is geschreven door Rick Vol en Rory de Kievit. Rick is de vader van de zussen Lisa, Amy en Shelley. En Rory is de vriend van Shelley. Met Lights and Shadows moeten de kersverse Rotterdammers het in de tweede halve finale (donderdagavond 11 mei) opnemen tegen landen als Rusland, Hongarije, Roemenië, Estland en Noorwegen. Mochten zij die doorkomen, dan ligt de weg naar eremetaal open. 

Meedoen aan het Eurovisie Songfestival staat al jaren torenhoog op het verlanglijstje van de drie zussen. Al verschillende keren lieten zij publiekelijk weten dolgraag de Nederlandse driekleur te willen vertegenwoordigen. Geheel onbekend zijn zij echter niet met het Eurovisie-podium. Zo namen Lisa, Amy en Shelley in 2007 al eens mee aan de Junior-editie van het liedjesfestijn. Dat jaar werd het Junior Songfestival in Rotterdam gehouden en gepresenteerd door Sipke Jan Bousema en Kim-Lian van der Meij. Met het klimaatbewuste lied Adem in, Adem uit eindigden ze op een elfde plaats met punten uit onder meer België (10), Zweden (6), Cyprus (4) en Georgië (3). En ook in 2011 werden de zusjes genoemd om voor Nederland naar het Songfestival af te reizen. Toen was er sprake van een open inschrijving: iedereen kon zijn liedje in een grote koffer, die op het TROS-terrein stond, achterlaten maar uit de 491 inzendingen werd niet hun Just a matter of time opgepikt. Uiteindelijk viel de keuze op zangeres Joan Franka en haar You and Me.

Dat het een kwestie van tijd is, geldt zeker voor de dames van OG3NE. Na hun succesvolle deelname aan het televisieprogramma The Voice of Holland – ze wonnen en veroverden met hun single Magic een gouden plaat – gaat het de zussen behoorlijk voor de wind. Het is dan ook niet gek dat de internationale bookmakers veel verwachten van OG3NE: nog voor de presentatie van het lied werden ze van de 43 deelnemers op een 9de plek ingeschat. Het is overigens niet de eerste keer dat er over ‘licht en donker’ wordt gezongen tijdens de allergrootste televisieshow ter wereld. In 1997 won de Britse formatie Katrina & The Waves met het nummer Love shine a light en dit jaar nog probeerde Emma het, tevergeefs, in de Finse preselectie met Circle of light.

Na acht magere jaren (2005-2012) gloort er weer hoop voor Nederland. Na succesvolle deelnames van Anouk (9de in 2013), The Common Linnets (2de in 2014) en Douwe Bob (11de in 2016) is het de beurt aan OG3NE om Teach-In uit de boekjes te zingen. Zij bezorgden Nederland met Ding-a-dong de voorlopig laatste overwinning. Daarvoor moeten we wél helemaal terug naar het Stockholm van 1975, bijna 42 jaar geleden.