Vandaag werd het bekendgemaakt: Joost Klein zal Nederland vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival in 2024, in Malmö, Zweden. Daarmee smijt de selectiecommissie de pijlen flink een andere kant op. Want wat kunnen we van Joost Klein verwachten? Lees er hier alles over.

Nieuwe procedure
Meer dan zeshonderd inzendingen, een selectiecommissie die uitgebreid werd met muzikanten Jacqueline Govaert en Jaap Reesema, een nieuwe head of delegation (Twan van de Nieuwenhuizen), een shortlist van zes nummers die door de artiesten live voorgezongen moesten worden, een ‘making-of’- filmpje waarbij alle commissieleden aan het woord kwamen – in de afgelopen weken werd met nog meer zorgvuldigheid de artiest voor Nederland voor het nieuwe songfestivaljaar bepaald.

Onverwacht verwacht
Het resultaat is een onverwachte (want heel ander genre dan de laatste jaren) keuze. Die toch ook weer een verwachte is – want er was een enorme radio-actie voor Joost Klein, en tijdens een concert in België kondigde YouTuber Acid het ook al voortijdig aan. Daarmee werden de applausmeters al warmgemaakt. En er was natuurlijk ook de erfenis van 2023, waarin Nederland met een liedje dat verwant was aan inzendingen uit de jaren ervóór niet wist te scoren. Dat leidde tot de keuze voor, zoals het AVROTROS-persbericht schrijft, ‘hitpotentie’ en Kleins bekende combinatie van ‘feest en nostalgie’.

Wie is Joost Klein?
‘Zijn naam is klein, maar zijn droom is groot.’ Zo begint Droom groot, het nummer dat Joost in de zomer van 2023 uitbracht – diezelfde zomer waarin hij zo gigantisch doorbrak in Duitsland met Friesenjung, een bewerking van Stings Englishman in New York samen met de Berlijnse rapper Ski Aggu. In Nederland haalde het lange tijd de hitlijsten niet of nauwelijks, terwijl het nummer in Duitsland een maand lang bovenaan stond. Een ‘crazy experience’, noemde Klein het in een interview met de NOS. ‘Ik weet niet wat er aan de hand is. Ik heb nu shows in Zwitserland, Duitsland en Oostenrijk.’ In datzelfde interview maakte hij zijn ambities nog maar eens duidelijk: meedoen aan het Eurovisie Songfestival. ‘Dit is oprecht een van mijn goals van jongs af aan. In mijn hart, nieren en DNA zit Eurovisie. Ik maak Songfestivalmuziek, dat is geen grap!’

Georganiseerde chaos
Klein, geboren in 1997 in Leeuwarden, begint op tienjarige leeftijd zijn eigen YouTube-kanaal EenhoornJoost. Langzaam maar zeker komt hij in contact met verschillende artiesten, en begint hij te zingen, rappen en muziek te produceren. In 2016 is er een eerste videoclip en maakt hij zijn eerste minuten op podia. Korte tijd staat hij onder contract bij label Top Notch en volgen er meerdere samenwerkingen met onder andere rapper Donnie. Zijn optredens noemt hij ‘georganiseerde chaos’, maar dat wil niet zeggen dat hij het allemaal niet serieus neemt. Aan Het Parool vertelt hij in 2018: ‘Muziek is echt een kunstvorm. Behalve dat ik het heel leuk vind, wil ik mezelf verbeteren en groeien. Mijn filmpjes editen, dat begrijp ik nu wel, met muziek begin ik echt opnieuw.’

Droom groot
Droom groot. Is het toeval dat dat bijna dezelfde woorden zijn als die van Duncan Laurence toen hij in 2019 het Eurovisie Songfestival voor Nederland op zijn naam schreef en de trofee pas een paar seconden in handen had? ‘This is to dreaming big,’ zei Duncan. Klein, toen 22, had een paar maanden daarvoor zijn eerste eigen album uitgebracht, onder zijn eigen label. Albino, heette het, net als de dichtbundel die ongeveer gelijktijdig uitkwam. Terwijl Nederland dat voorjaar in de ban was van Arcade, ging Klein op tournee en speelde voor uitverkochte zalen zoals Doornroosje en Paradiso, en later dat jaar op Pinkpop, Lowlands en de Zwarte Cross. 

Trillend op mijn benen
Daarmee lijkt Joost onverwacht veel samen te brengen waar de selectiecommissie naar op zoek zal zijn geweest: hij is een naam met internationale potentie, haast bekender in andere Europese landen dan zijn eigen Nederland, en tegelijkertijd brengt hij muziek in (meestal) zijn eigen taal, met lyrics vol verwijzingen naar bekende Nederlandstalige hits uit het verleden. In Ome Robert bijvoorbeeld, verwijzend naar die grote hit van Doe Maar: ‘Ben 32 jaar en trillend op mijn benen / Als het zonlicht is gekomen dan ben ik allang verdwenen’. En in Droom groot: ‘Aangenaam, meneer Klein (…) /  Wat gaat u doen als wij er niet meer zijn? Dan ga ik rennen, springen, vliegen, vallen, opstaan en weer doorgaan.’

Song
Pas in het vroege voorjaar van 2024 horen we Kleins songfestivalbijdrage, maar het zal een vrolijke zijn – en er zullen komische verwijzingen worden gemaakt naar allerlei elementen uit de populaire cultuur van nu (gaat Klein Eurovisiereferenties maken? Duncan noemen? Of Conchita?). Zoals we vorig jaar in de conclusies van het 2023-festival schreven, Europa wil grappen en dansen. Daarmee zitten we zéker goed met Joost Klein.