Samanta Tīna gaat voor Letland naar het Eurovisie Songfestival. Die zin leek jarenlang een ballon die telkens weer knapte. Zes keer probeerde Samanta het in de Letse voorronde en eindelijk, eindelijk, eindelijk is het raak. Met Still breathing, een song die ze samen schreef met Aminata Savadogo, de zangeres die haar in 2015 voordeed hoe het moet.

Samanta
Laten we de trage aanloop van Samanta eens op een rij zetten. Wat waren haar bijdragen in de diverse Letse voorrondes?

2012: For father (halve finale) en I want you back (2de)
2013: I need a hero (2de)
2014: Stay (3de)
2016: The love is forever (Samata trok zich halverwege terug)
2019: Cutting the wire (7de)

Maar ze deed ook nog twee keer – behoorlijk onsuccesvol – mee aan de voorronde van Litouwen! In 2013 (Hey chiki – mama, kwartfinale) en 2017 (Tavo oda, achtste finale).

Still breathing

Zij die volhouden worden beloond. Samanta zingt in Rotterdam het resultaat van haar negende poging, maar dat is dan wel meteen de meest moderne song die ze ooit in voorrondes liet horen. Still breathing heeft rap-, edm- en dubstep-invloeden. Bij de uitvoering in Supernova, de Letse voorronde, maakte Samanta gebruik van drie achtergrondzangeressen met blauwe veiligheidskleppen op en spuitflessen roze schoonmaakmiddel in de hand. En de tekst? Daarin vertelt Tīna dat ze zal… volhouden. I will keep on going, I will keep on running, running till I reach the end. Als dat niet past bij haar carrière.

Nederland in de Letse voorronde
Overigens was er een Nederlands aspect aan de voorronde van dit jaar. Derde werd zangeres ANNNA, die Lets-Nederlands is en in Amsterdam woont. Haar liedje Polyester had een opvallend onderwerp: hoe onze kleding teveel drukt op het milieu. Op het podium stond dan ook een rek T-shirts, en zelf droeg ze kleding die het klimaat niet belast. Ze kreeg veel lof van de vakjury.
Tweede werd Katrīna Dimanta met Heart Beats.

Letland
De Letten kunnen wel weer wat Eurovisieglitter gebruiken. Na een spattend begin in 2000 met een derde plek voor My star van de groep BrainStorm, en twee jaar later zelfs de overwinning, voor Marie N. en haar I wanna, ging het daarna nooit meer héél geweldig.
In de laatste tien jaar bereikten Letland maar twee keer de finale. Dat gebeurde met de vrouw die de tekst van het lied van dit jaar schreef: Aminata Savadogo. Zelf zong ze Love injected (rechts) in 2015 naar een zesde plaats, en het jaar erna voerde Justs haar song Heartbeat uit (vijftiende in de finale). Daarna dus: géén finale meer.
Tenzij Aminata dit jaar opnieuw de magie blijkt te leveren – ten uitvoer gebracht door Mrs. Eindelijk Eindelijk Eindelijk:
Samanta Tīna.


Meer weten over de andere inzendingen van 2020? Klik hier.