De Letten kiezen voor een ravissante zangeres: Laura Rizzotto bezingt haar liefdesleed in Funny girl. ‘Het begon als een grapje, maar uiteindelijk heb ik mijn muren geslecht en toegegeven dat ik je leuk vind,’ zingt Laura, ‘maar nu blijkt dat jij voor die ander kiest en ik ben voor jou alleen maar “dat grappige meisje”‘: Can you see me, can you see me, like a fire rising in the smoke?

Supernova
Gisteravond kwam Supernova, de Letse selectie, tot een eind. Supernova bestond dit keer uit drie voorrondes, waaruit steeds twee liedjes gekozen werden. De finale zou dus zes acts bevatten – maar het werden er zeven. Na de tweede voorronde was er flinke consternatie: een van de bekendste artiesten in Letland, Markus Riva (en presentator van de Letse The X-factor), werd niet gekwalificeerd. Hij deed al vijf keer op rij mee aan Supernova en dit zou toch eindelijk weleens zijn jaar kunnen zijn? Nee dus. Een dag later bleken er echter technische problemen te zijn geweest, waardoor niet al zijn stemmen meegeteld waren. Hij mocht toch naar de finale.

Eigenzinnigheid
In die finale stemden een jury plus de televoters hem met zijn This time naar een vijfde plek. Intrigerend was de jonge-jongens-rockgroep Sudden Lights met hun hypnotiserende song Just fine (‘Lawyers, beggars and busy businessmen all worshipping some kind of coloured Chinese paper… I can cut my ears off and pull my eyes out to fit right in.‘) Ze kwamen een eind: tweede. Met MADARA’s zeer klassieke Esamība (derde) en een jazzlied dat bijna ‘spoken word’ was, Who’s counting? van Ritvars (vierde), was er in deze finale ruime waardering voor eigenzinnigheid.

Laura
Maar Laura Rizzotto won dus. De drieëntwintigjarige zangeres werd in Rio de Janeiro geboren, uit een Letse vader en een Braziliaanse moeder. Ze groeide op in Brazilië en in de Verenigde Staten en studeerde aan gerenommeerde muziekopleidingen: het Berklee College of Music in Boston en het Californian Institute of the Arts in Los Angeles. Ze publiceerde twee albums, stond in het voorprogramma van Demi Lovato en was de Portugese-taalcoach voor Jennifer Lopez. Over haar zelfgeschreven Eurovisieliedje zegt ze: ‘I hope this song will inspire people to be courageous and to accept their vulnerabilities. To take risks is part of life’s art and fulfillment. So dare!

Letland in Eurovisie
De Letten debuteerden in 2000 op het festival met het aanstekelijke My star van de groep Brainstorm – meteen goed voor een derde plek. Twee jaar later, in 2002, wonnen de Letten met Marie N. en haar I wanna. Daarna werd het wisselvallig: het land haalde vaker niet dan wel de finale, maar in 2015 werd Aminata knap zesde met haar Love injected. Op de eeuwige ranglijst staat het land op de 35ste plaats (van de 52, Nederland is 27ste). Dit jaar neemt Letland het in de tweede halve finale op tegen zeventien andere deelnemers, waaronder onze eigen Waylon.


Welke liedjes zijn er nog meer gekozen? Je ziet het allemaal op onze festival-pagina!