Arme Markus Riva. Hij won wéér de Letse voorronde niet. Hij probeerde het voor de zesde keer op rij, en werd dit keer tweede, met zijn You make me so crazy. Maar de winnaars waren de leden van de groep Carousel, die straks in Tel Aviv het liedje That night zullen zingen.

Country
De groep koos voor een rustig, fluisterend, country-achtig liedje, dat een beetje lijkt op de songs van de Canadese Cowboy Junkies. That night begint met een sfeerbeschrijving: It was a lonely night, no stars were shining, there was no light. Om uiteindelijk in een klacht uit te monden: Love, where are you? Love, I need you!

Carousel
Carousel bestaat uit gitarist Mārcis Vasiļevskis en zangeres Sabīne Žuga. Ze begonnen hun samenwerking in 2015, maar na een aantal jaren covers gezongen te hebben waren ze vorig jaar aan eigen songs toe. That night is dan ook door henzelf geschreven. Opvallend was dat Mārcis tijdens de Letse eindronde (die ‘Supernova’ heet) ook met zijn band Laime Pilnīga (‘Compleet geluk’) op het podium stond. Hun liedje Awe eindigde op de derde plaats.

Letland
Het gaat al jaren niet zo goed met Letland op het Eurovisie Songfestival. In de laatste edities werd de finale maar twee keer gehaald (in 2015 en 2016) en werd het land maar liefst vier keer allerlaatste in de halve finale. Of Carousel voor het eerst in drie jaar weer naar de eindavond mag wordt pas duidelijk in mei, maar de Letse fans duimen en duimen en duimen.

 

 


Meer weten over de andere inzendingen van 2019? Klik hier.