Op 4 mei 1991 deed Nederland niet mee aan het Eurovisie Songfestival, het was immers dodenherdenking. Toch zat ik als elfjarige gespannen voor de televisie, want voor België kwam Clouseau uit en ik was een tikje verliefd op zanger Koen Wauters. Ons gezin keek overigens élk jaar naar het songfestival met onze zelfgemaakte stemformulieren (categorieën: liedje-uitvoering-jurk). We gingen zelfs zo ver dat we de hele uitzending opnamen toen we een keer op vakantie waren tijdens de finale. De dag dat we terugkwamen keken we alles integraal terug – inclusief de puntentelling.

Och, de puntentelling. Dáár was iets bijzonders mee in 1991. Niet voor Clouseau, want zij eindigden op een tamelijk eerloze zestiende plaats, Maar bloedspannend was het dat jaar tussen Zweden en Frankrijk: zij behaalden exact evenveel punten (146). Er mocht maar één land winnen en er bleek een hele reeks regels te bestaan om de winnaar te bepalen. Over dit alles schreef ik als elfjarige opgewonden in mijn dagboek. Eerst werd gekeken naar het aantal keren dat de landen de volle twaalf punten kregen: alleen bleek dat óók precies hetzelfde. Dus op naar de tien punten. Daar had Zweden er vijf van en Frankrijk slechts twee. En zo won de Zweedse Carola met Fångad av en stormvind het songfestival van 1991. Mijn ouders op de bank waren woest, want zij vonden Le dernier qui a parlé qui a raison van Amina veel beter. En ze hadden gelijk, want ruim twintig jaar later kan ik het bijzondere houah houah van haar refrein nog steeds dromen, terwijl ik me niets meer herinner van dat Zweedse nummer.

 

Als elfjarige schreef ik echter niets over de muziek in mijn dagboek. Ik noteerde vooral alle details over de uitslag.

In die tijd wilde ik het liefste kinderboekenschrijver worden, of anders zangeres. Maar achteraf gezien was het onvermijdelijk dat ik iets met cijfers zou gaan doen. Want welke andere elfjarige zou zo gefascineerd raken door een puntentelling?


In deze serie zullen nog gastbijdrages verschijnen van o.a.: Gerbrand Bakker, Hanna Bervoets, Hanneke Hendrix, Lucky Fonz III, Kees Spiering, Ype Driessen, Tsead Bruinja, Floor de Goede, Ingmar Heyze, Carolien Borgers.