Is er een betere dag denkbaar dan Valentijnsdag om de wereld te vertellen dat je meedoet aan het Songfestival? Op 14 februari kwam het nieuws naar buiten dat Katerine Duska Griekenland zou gaan vertegenwoordigen met, hoe toepasselijk, Better Love.

Clip
Hoe dat precies klonk, dat moesten we toen nog afwachten, maar afgelopen woensdag bracht de Griekse omroep ERT een bijna twee uur durende live-show op facebook uit, waar op het einde de videoclip van Better Love werd getoond.
In de aanloop naar het uitbrengen van Better Love plaatste de Canadees-Griekse zangeres al meerdere teasers op haar instagram-account. Foto’s van vrouwen gehuld in wolken roze tule, flarden etherische muziek, lange haren en een overdaad aan parels: hier zat iets spannends aan te komen.

Druiven en degens
De videoclip in kwestie is een koortsdroom in pastelroze. Turnsters met weelderige haardossen lopen in slow motion door het beeld, zwieren met linten, lopen met schermdegens, eten druiven, wuiven met ballen en overal zijn parels, alsof het een interpretatieve dans van Botticelli’s Geboorte van Venus betreft.
Ook de tekst roept beelden van de godin van de liefde op: een roekeloze liefde, die niet zonder gevaren is: Live for the mess / Make me feel ageless / No pain, no gain / Teach me carelessness. Duska zoekt niet alleen een better love, maar ook een way to love en uiteindelijk zingt ze better love (…) who to love.  Klinkt hier een voorzichtige LHBT-leus in door? Het zou heel wat beelden in de muziekvideo verklaren, alsmede het feit dat ze ooit het podium deelde met lesbisch pop-icoon LP.

Duska
Katerine Duska bracht in 2016 haar debuutalbum Embodiment uit. Haar single Fire Away werd bekend als begeleiding van een Canadees reclamespotje. Haar cover van Do I Wanna Know van Arctic Monkeys werd op YouTube al meer dan een miljoen keer bekeken.
Duska’s troef is haar veelzijdige stem. Schijnbaar moeiteloos wisselt Duska in Better Love van stemregister, van sterk naar luchtig en zacht, als de tule die in de videoclip om haar gezicht gewikkeld is. Haar stem doet denken aan Florence and the Machine, Lykke Li, Lana del Rey en Amy Winehouse.

Griekenland op het Songfestival
Griekenland doet al sinds 1974 mee aan het Eurovisie Songfestival, maar won slechts éénmaal. In 2005 won de Zweeds-Griekse Helena Paparizou met My Number One. Dat wil niet zeggen dat de Grieken over de gehele linie slecht presteren. Zo won de Grieks-Duitse Vicky Leandros het festival names Luxemburg, met het nummer Aprés Toi. Ook de bebrilde diva Nana Mouskouri verwierf namens Luxemburg haar faam door het Songfestival, al werd haar À force de prier achtste.

 


Meer weten over de andere inzendingen van 2019? Klik hier.