Vandaag werd het bekend: het Eurovisie Songfestival 2021 gaat HOE DAN OOK door. Dat is, op een dag met opnieuw een recordaantal Nederlandse herfstcoronabesmettingen, voor de festivalliefhebbers een prettige zekerheid.

Scenario’s
De organisatoren hebben de tijd gehad om goed na te denken over hóé dan. Dat ze dat deden is af te lezen aan de overzichtelijke vier scenario’s die nu geschetst worden. In de eerste maanden van 2021 wordt bekendgemaakt welke vorm corona tegen die tijd toestaat. Dit zijn de mogelijkheden:

A
De volledige versie. Alles normaal. Negen shows in Rotterdam Ahoy, geen beperkingen.

B
De anderhalvemeterversie. Er zijn wel negen shows, maar het publiek moet onderling afstand bewaren. Er wordt geloot onder degenen die al kaartjes hebben, want er zullen dus minder plaatsen beschikbaar zijn. De delegaties rondom de artiesten komen met minder mensen, en er mag minder pers naar binnen.

C
De anderhalvemeterversie min. Zoals B, maar met sommige artiesten die vanuit hun eigen land zingen. Dit is het geval als er op dat moment nog reisbeperkingen zijn. De artiesten en crews die wel mogen reizen treden gewoon op in Ahoy.

D
De lockdownversie. Stel dat we – godverhoede – opnieuw in een lockdownsituatie terechtkomen, dan is er geen publiek en er is geen pers, en alle deelnemers zingen vanuit hun eigen land.

Open up again
Welk scenario het ook mag worden: het festival zal er dus gewoon zijn. Met hopelijk alle landen die zich al voor 2020 inschreven. Met negentien artiesten die al in 2020 gekozen waren en van hun land ‘verlenging’ gekregen hebben, aangevuld met nieuwe deelnemers uit de overige landen. (Wie komen er precies terug? Lees dat hier.)
Wat in elk geval ook blijft is het thema. Open up wordt aangehouden. Het festival zal in alle scenario’s vanuit Rotterdam Ahoy de wereld in gezonden worden, met het al voor 2020 ontworpen decor, en de presentatoren die 2020 zouden leiden en het vervangende programma presenteerden zullen er ook zijn: Chantal Janzen, Edsilia Rombley, Jan Smit en Nikkie de Jager.
Waarmee de European Broadcasting Union en de Nederlandse organisatoren een duidelijke klap op tafel gegeven hebben. Het gaat verdorie hartstikke door.