Edward van de Vendel Redacteur / Auteur
Edward van de Vendel (1964, hij/hem) schrijft jeugd- en kinderboeken, gedichten en liedteksten. Publiceerde meer dan honderd titels en werd vertaald in meer dan twintig talen. Zijn boeken werden bekroond met o.a. vijftien Zilveren Griffels en de Anna Blamanprijs. Bekende titels zijn Misjka, De gelukvinder, De dagen van de bluegrassliefde, Oliver, Vosje en Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt.
Over het Eurovisie Songfestival:
In 1975 mocht ik, tien jaar oud, niet kijken. De volgende ochtend lag er wel een briefje voor me klaar met de punten van alle landen. Pas na flink optellen en vergelijken riep ik naar mijn moeder: ‘Maar Nederland heeft gewonnen!’ Daarna keek ik alle jaren en werd betoverd door de talen, de landen. De puntentelling en het camp-achtige van het festival kunnen me minder schelen. Ik ben blij met de uitbreiding van de laatste jaren: zowel die van de deelnemers als van de diversiteit van de genres.
Favoriete Eurovisieliedjes:
Marokko
in
Den Haag 1980
Samira Bensaïd – Bitakat hob
(Abdel Ati Amenna/Malou Rouanne)
Nederland
in
Malmö 2013
Anouk – Birds
(Tore Johansson/Martin Gjerstad/Anouk Teeuwe)
Italië
in
Malmö 1992
Mia Martini – Rapsodia
(Giuseppe Dati/Giancarlo Bigazzi)
Italië
in
Rotterdam 2020 (afgelast)
Diodato – Fai rumore
(Antonio Diodato/Edwin Roberts)
Italië
in
Turijn 2022
Mahmood & BLANCO – Brividi
(Mahmood/BLANCO/Michelangelo)
Geschreven door Edward
COLUMN: IJsselmeervogels
-
Column
IJsselmeervogels is, voor wie het niet volgt, de allersuccesvolste voetbalclub ooit in het Nederlandse amateurvoetbal. Zeven landstitels. Maar dat wist ik niet toen ik elf was. Ik had een kleine zwarte typemachine, die beslist een naam verdiende, net zoals een gitaar van een gitarist Lucille kan heten of de auto van een automobiliste De Barones. Ik had hem misschien Remi … »
Salam, salam, zo heet de laatste single van Hind. In dat nummer lijken allerlei invloeden uit haar leven bijeen te komen: in de tekst is er ruimte voor vrolijkheid én engagement (‘Salam’ is zowel een dagelijkse groet als een vredeswens, en aan het eind van het liedje zingen kinderen: ‘No more war, no more war’) en in de muziek horen … »