In The Sydney Morning Herald werd ze al eens omschreven als het ‘betrouwbare buurmeisje’ en vrouwenblad New Idea roemde haar ooit vanwege haar brandschone imago. We hebben het over Jessica Mauboy, de vierde Australische kandidaat voor het Eurovisie Songfestival. In Lissabon vertegenwoordigt zij Down Under met We got love – een degelijke popsong die ook zeker niet had misstaan als openingshymne voor de Olympische Winterspelen.

Pauzeprogramma
Geen Winterspelen, maar wel het Australische ticket voor de Olympische Spelen van de muziekindustrie: het Eurovisie Songfestival. Een muziekpodium dat de Australische zangeres Jessica maar al te goed kent, want in 2014 was zij er ook al bij in Kopenhagen om een van de gastoptredens te verzorgen. Toen zong zij het lied Sea of flags. Haar optreden ging de boekjes in als de eerste officiële kruisbestuiving tussen Australië en het Europese liedjesfestijn en werd – hoe kan het ook anders – opgewarmd door dansende koala’s, kangoeroes en surf dudes.

Idols
Toch was het verzorgen van de interval act zeker niet Mauboy’s eerste muzikale wapenfeit. Eerder werkte zij al eens samen met artiesten als Flo Rida, Snoop Dogg, Ludacris, Jay Sean, en Pitbull en ging zij op tournee met wereldsterren als Beyoncé en Chris Brown. Ook zong Mauboy een aantal jaar geleden voor de Amerikaanse president Barack Obama. Verschillende mijlpalen die voortvloeiden uit haar deelname aan de Australische versie van talentenjacht Idols. Sinds haar Idols-deelname (2006) is Mauboy namelijk niet meer weg te slaan uit de Australische muziekindustrie. Vorig jaar nog scoorde zij een grote hit met Fallin’ en in de jaren ervoor waren het onder meer Running back (2008), Burn (2008), Pop a bottle (2011) en Can I get a moment? (2014) waarmee zij het Australische luisterpubliek wist te bekoren.

Paplepel
Dat muzikale is er bij Mauboy overigens met de paplepel ingegoten. Vader Ferdy, geboren in West Timor (Indonesië), en moeder Therese – Kuku Yalanji Aboriginal – maakten vroeger namelijk dusdanig veel muziek dat het huis van de familie ook wel the noisiest house on the block werd genoemd. Grootmoeder Harriet nam Jessica vaak mee naar de kerk waar zij op vroege leeftijd al een plek in het koor wist te bemachtigen. Haar muzikale opvoeding heeft Jessica ver gebracht, want al jarenlang behoort zij tot de meest succesvolle vrouwelijke artiesten van Australië. Niet alleen haar zang valt in de smaak. Ook haar acteerwerk wordt gewaardeerd. Een gastrol in Sesamstraat, twee speelfilms en een hoofdrol in Channel-Seven-serie The Secret Daughter. Het is allemaal terug te vinden op het curriculum vitae van de 28-jarige zangeres.

Vier
Of daar straks eveneens een Eurovisiewinst aan toegevoegd mag worden, zal de toekomst uitwijzen. In ieder geval zijn de verwachtingen rondom Jessica hooggespannen. Haar voorgangers (Guy Sebastian, Dami Im en Isaiah Firebrace) eindigden namelijk alle drie bij de bovenste tien. Met We got love krijgt zij in ieder geval concurrentie van onze eigen Waylon, want ook Jessica zal haar opwachting maken in de tweede halve finale.


Welke liedjes zijn er nog meer gekozen? Je ziet het allemaal op onze festival-pagina!