Niet On my way van hitmachine Sheppard, en ook niet het eigentijdse, uitermate dansbare 2000 and Whatever van Electric Fields. Maar wél Zero gravity van Kate Miller-Heidke. Dat is het residu van de eerste Australische voorronde uit de geschiedenis van het Eurovisie Songfestival. Geboren in Brisbane – na Sydney en Melbourne de derde stad van Australië – en met een glansrijke carrière in de opera én de popmuziek, is het aan omnivoor Kate om Australië voor een vijfde maal op rij de finale in te zingen.

Voorronde
Groots en meeslepend. Met die woorden wilde Paul Clarke, de Australische Head of Delegation, de eerste voorronde van Down Under omlijsten. Eind vorig jaar schroefde Clarke de verwachtingen nóg eens extra op door te stellen dat Gold Coast, een zonnige vakantiebestemming in Queensland, tot Songfestivalhoofdstad omgetoverd zou worden. ‘Dus leg je spandex en lovertjes alvast klaar – het wordt een fantastische show,’ deelde hij enthousiast met de buitenwacht. Er leek iets moois aan de Australische horizon te gloren. Zeker toen begin januari het deelnemersveld bekend werd, met daarop tal van grote namen.

Sheppard
Eén van de namen die op het lijstje van de Australische omroep prijkte en direct voor de nodige (positieve) reuring zorgde, was die van Sheppard: hun debuutsingle Geronimo uit 2014 sloeg in als een bom en werd op Spotify bijna 290 miljoen keer beluisterd. In Nederland bereikte het nummer zelfs een vierde plek in de nationale hitlijsten en behoorde het tot één van de meest gedraaide nummers van datzelfde jaar. Maar daar bleef het niet bij, want in 2018 besloot de NOS Sheppards Coming home te gebruiken als afsluitingsnummer van het WK-programma Studio Rusland. Opnieuw werd de zeskoppige indiepopband grijsgedraaid.

Dat een klinkende naam geen garantie tot Eurovisiesucces is, bleek ook in het geval van Sheppard. Tijdens Eurovision: Australia Decides moest de band genoegen nemen met een derde plek. Vlak daarachter eindigde dragqueen Courtney Act, winnares van de meest recente editie van het Britse televisieprogramma Celebrity Big Brother, en nóg iets lager was de naam van Mark Vincent terug te vinden: winnaar van het derde seizoen van Australia’s Got Talent, van wie de best of-cd enkele jaren geleden als warme broodjes over de toonbank ging.

Gewichtloosheid
En dan tóch die andere grote naam: Kate Miller-Heidke. Een zangeres die in verschillende bekende musical- en operaproducties speelde en die in 2009 twee hits op haar naam schreef: Caught in the crowd en The last day on earth.

Met een liedje over gewichtloosheid, gezongen vanaf een trap waaroverheen een oceaanblauwe jurk gedrapeerd was, won Kate de voorronde. Met achter haar, eveneens op grote hoogte, een danseres die waarschijnlijk voor demoon moest doorgaan. I’ve been freezing / On the ground / You’re so heavy / I can’t let you keep me down anymore. Eén ding staat als een paal boven water: in Tel Aviv wordt Down Under vertegenwoordigd met dansbare opera. Opera die zeker niet zou misstaan in dit overzichtsartikel dat Eurostory vorig jaar schreef.

https://www.youtube.com/watch?v=iD6ulk8_iLc

 


Meer weten over de andere inzendingen van 2019? Klik hier.