We schreven al een artikel om te betogen waarom Rusland wint – maar Australië, met zangeres Dami Im en haar Sound of silence, is misschien een nog grotere kanshebber. In de polls staat Rusland nog net een tikje op Dami voor, dat wel, met Oekraïne als derde. Nederland en België zwerven elk rond de tiende plek. Zegt dat veel? Ja en nee. Ja, omdat bookmakers in het verleden vrijwel altijd bijzonder goed in de buurt zaten en nee, omdat alles toch van het optreden vanavond afhangt. Mocht een artiest bezwijken onder de zenuwen en opeens achterstevoren gaan zingen, of mocht er een gek op het podium springen zoals in 2010 gebeurde tijdens de act van Spanje (waardoor Spanje nog een keer mocht optreden, na alle anderen), dan ligt de dynamiek weer anders.

Maar wat gebeurt er eigenlijk als Australië wint? Verhuist het festival volgend jaar dan naar Melbourne?
Nee.

Dit is wat de European Broadcasting Union, de songfestivalorganisator, daarover heeft gezegd: De regels bepalen dat het festival in Europa gehouden wordt. Mocht Australië winnen dan zal SBS, de Australische omroep, een Europese partner zoeken en ergens in Europa het festival co-organiseren.
Toen deze vraag vorig jaar ook speelde liet de baas van de voorrondes in Zweden zich ontvallen dat die partner Duitsland zou zijn, maar dat is voor dit jaar niet bevestigd.