Vandaag dag zes van de repetities voor het Songfestival van 2016. Het is de dag waarop alle landen uit de tweede halve finale aantreden, evenals de automatisch gekwalificeerde landen Duitsland, Italië en het Verenigd Koninkrijk. Van 21:00 tot 21:20 uur zal de Vlaamse zangeres Laura Tesoro repeteren in de Ericsson Globe. Hieronder zullen de laatste ontwikkelingen vanuit het perscentrum worden bijgehouden. Voor beelden van de repetities kan gekeken worden op de videokanalen van onder andere ESC Daily en Eurovision.tv

22:00 – En we sluiten de dag af met sfeerbeelden uit de bar van Douwe. De Franse zanger pakte zojuist de microfoon en zong de klassieker van Michel Fugain & Le Big Bazar. Een fijne avond en hopelijk tot morgen!

21:45 – Zangeres Laura Tesoro uit België repeteert ditmaal in het zilver en haar dansers zijn in het wit gekleed. De kleuren verspringen per maat en zijn iets geler dan de vorige keer. Hierdoor krijgt het een jaren zestig-zeventig-Motown-uitstraling. De stem van Laura lijkt wel iets minder, maar dat wordt door niemand in het perscentrum als hinderlijk ervaren. De choreografie is strakker en helemaal aan het einde van het nummer gooit de ontwapende Laura er nog wat hippe dansbewegingen uit.

Belgie 1
Bron: Eurovision.tv
Fotograaf: Andres Putting

21:20 – De tweede repetitie van Albanië is een grote verbetering ten opzichte van de eerste. Ditmaal draagt zangeres Eneda een matgouden jurk en ook de zang is uitstekend. Of het genoeg voor de finale is, valt te betwijfelen. Is het lied daar sterk genoeg voor?

Albanie 1
Bron: Eurovision.tv
Fotograaf: Andres Putting

20:50 – Op dit moment voorspellen de bookmakers een tweestrijd.

20:40 – Nika Kocharov and Young Georgian Lolitaz treden aan voor Georgië en leveren een bijna vlekkeloze tweede repetitie af. De psychedelische bijdrage waarbij de bandleden gespiegeld in beeld worden gebracht, krijgt na afloop applaus.

20:25 – Het is de beurt aan zangeres Agnete uit Noorwegen. De grootste wijziging in de act van Noorwegen is dat de danseres vervangen is door een kleinere. Verder zijn er nauwelijks veranderingen toegepast. Over het lied: Icebreaker kent een fenomenale intro (dance-anthem van Olympische allure), maar dan zet het refrein in en krijgt het zorgvuldig opgebouwde kaartenhuis een zetje. Er vindt namelijk een vreemde tempowisseling plaats waardoor je het gevoel krijgt opeens naar een volledig ander lied te luisteren. Qua podiumuitvoering wijkt het allemaal niet veel af van het optreden tijdens de nationale finale.

20:10 – Inmiddels staat Oekraïne op een tweede plek bij de bookmakers, vlak achter Rusland.

Oekraine 1
Bron: Eurovision.tv
Fotograaf: Andres Putting

19:55 – Luid applaus na afloop van de repetitie van Oekraïne. Dit keer draagt zangeres Jamala een donkerblauwe jurk die misschien net iets meer wegvalt tegen het decor dan de roomwitte jurk van afgelopen donderdag. Zij zingt ‘When strangers are coming. They come to your house. They kill you all and say. We’re not guilty. Not guilty’ om vervolgens over te schakelen op het Tataars en weer terug te gaan naar het Engels. In nog geen honderdtachtig seconden bezingt zangeres Jamala het lot van de 250.000 Krim-Tataren die in 1944 door het Sovjetregime werden gedeporteerd. Halverwege het lied worden er rode bloemen op de vloer geprojecteerd en ontspringt er een gele boom uit het lijf van Jamala. Visueel staat het als een huis en ook vocaal is het grotendeels foutloos. Het lied 1944 van zangeres Jamala zal mee gaan doen voor een topnotering en een eventuele zege. Lees hier het hele verhaal achter het Oekraïense lied.


19:45 –
Het is de beurt aan Denemarken. De Deense boyband Lighthouse X gaat nagenoeg ongewijzigd (oceaan van blauw licht waarin de wit verlichte microfoonstandaards mooi naar voren komen) de tweede omloop in. Wel probeert de formatie meer contact met het televisiekijkend publiek te maken en meer eenheid uit te stralen. Toch ziet het ernaar uit dat dit alles onvoldoende is voor een plek in de finale.

Denemarken 1
Bron: Eurovision.tv
Fotograaf: Andres Putting

18:50 – Een korte pauze. Straks gaan we verder met de repetitie van Denemarken (en erna topfavoriet Oekraïne). Nu tijd voor wat ontspanning. Met dank aan Dolly Bellefleur!


18:10 –
Zangeres Poli Genova uit Bulgarije is beduidend beter bij stem dan tijdens de eerste repetitieronde. Omdat Poli wat ‘alleen’ op het podium leek te staan, heeft het Bulgaarse team de silhouetten op de achtergrond witter en dus meer zichtbaar gemaakt.  Voor de act van Bulgarije is er deels gekeken naar de Melodifestivalen-act van Ace Wilder waar ook dergelijke silhouetten te zien waren. Deze tweede omloop oogt een stuk dynamischer. Kortom, Bulgarije boekt duidelijk progressie.

17:55 – The Common Linnets zijn onderweg naar Stockholm.

17:45 – Alles wat de internationale pers moet weten over de tien seconden stilte van Douwe Bob.

Douwe Bob stilte

17:35 – Slovenië lijkt niet voornemens veel veranderingen door te voeren. Opnieuw draagt zangeres Manuella Brečko een witte jurk van Marlies-Dekkers-achtige allure en tijdens het lied Red and Blue wordt er veel gebruik gemaakt van witte en blauwe lichteffecten. Halverwege het lied wordt de zangeres op het podium vergezeld door een polsstokhoogspringer die weinig toevoegt aan de Sloveense inzending. Vocaal is het nog steeds voldoende.

17:20 – Ondertussen verandert er van alles bij de bookmakers; Nederland blijft wel stevig op de 14e plek.

Bookmakers 2

17:00 – Het is de beurt aan zangeres Dami Im uit Australië. Aan het begin van het optreden zit zij als een meermin op een verhoging en swipet zij cyberachtige, blauwe voorwerpen weg. Een verbetering ten opzichte van de eerste repetitie is dat het veel meer lijkt alsof Dami Im in de wolken verkeert: of in ieder geval op een wolkenkrabber zit. Halverwege het lied wordt ze van de verhoging gedragen, maar soepeltjes gaat dat niet. Ook ditmaal draagt Dami Im een soort van bruidsjurk over het podium. Leuk detail: de Servische zangeres Sanja zingt tijdens de Australische repetitie (vanuit het perscentrum) uit volle borst mee.

Dami Im
Bron: Eurovision.tv
Fotograaf: Thomas Hanses (EBU)

16:55 – Douwe Bob houdt in Zweden de gemoederen bezig.

16:45 – Een eerste impressie van de bar van Douwe Bob.

16:35 – Zanger Donny Montell uit Litouwen draagt een leren jasje met daarop woorden als FAITH en het jaartal 1991 (en later een Johny-Logan-wit-jasje). Aan zijn voeten groene schoenen: een kleur die eveneens veel terug te zien in de podiumpresentatie. Dit zorgt ervoor dat het dynamischer oogt dan de vorige keer. Halverwege het lied maakt zanger Donny een salto en zakt hij (tijdens de eerste ronde) door zijn enkel. In tegenstelling tot de Spaanse zangeres van gisteren is hier wel sprake van een natuurlijke misstap.

16:00 – We schakelen over op zangeres Kaliopi uit Macedonië. Het Macedonische team heeft afscheid genomen van de geel-rode kleurstelling en heeft besloten alles veel donkerder (donkerpaars met zwart en grijs) te laten zijn. De theatershots uit de videoclip van Kaliopi worden nagebootst maar nu in combinatie met publiek uit de arena. Kaliopi draagt een soort zwarte cape over een witte jurk. Alles oogt nu veel klassieker dan tijdens de eerste repetitie en dat is positief. Ook vocaal blijft het top.

Macedonia 1
Bron: Eurovision.tv
Fotograaf: Thomas Hanses (EBU)

15:45 – Nog altijd weet Westlifezanger Nicky Byrne uit Ierland weinig indruk te maken. Het risico is zelfs aanwezig dat Byrne door de vakjury’s extra afgestraft gaat worden, omdat men (gezien z’n carrière) waarschijnlijk erg veel verwacht. Vocaal is het uitermate dunnetjes, maar gelukkig is de belichting wel vele malen beter ten opzichte van de vorige keer. Zo zien we veel meer zonnestralen en gelige effecten waardoor het geheel dynamischer overkomt.

15:25 – Zangeres Rykka uit Zwitserland lijkt er zin in te hebben!

15:15 – We krijgen nu de definitieve outfits van de zangeres uit Servië te zien. Sanja Vučić gaat voor zwart leer, evenals de achtergrondzangeressen. Er wordt met rood schemerlicht gewerkt en ook worden er zilveren sikkels op de vloer geprojecteerd. De mannelijke danser zet het verhaal op een effectieve manier kracht bij. Datzelfde geldt voor de zilveren lichtstralen die recht omhoog staan (lijkt op tralies). De tweede repetitie van Servië staat als een huis en dit is dan ook een inzending om rekening mee te houden.

Servie 1
Bron: Eurovision.tv
Fotograaf: Thomas Hanses (EBU)

14:40 – De repetitie van Wit-Rusland start opnieuw met een videoshot van een naakte Ivan (van de zijkant opgenomen) die met wolven praat. Gedurende het optreden wordt zanger Ivan bijgestaan door 3D-gitaristen en -drummers. De Wit-Russische zanger draagt een crèmekleurig jasje, beige broek en er zijn witte strepen op z’n gezicht geverfd. Halverwege het lied is er sprake van groene regen op een projectiescherm en verschijnt er opeens een schim naast de zanger. Meest opvallend blijft het vreemde eindshot: 3D-contouren van een volwassen man veranderen in een baby. Het wolvenverhaal in combinatie met de baby doet erg denken aan het verhaal van Romulus en Remus. Dit alles in combinatie met de slechte zang van zanger IVAN maakt het tot een chaotisch geheel.

TH000014_18
Bron: Eurovision.tv
Fotograaf: Thomas Hanses (EBU)

14:00 – Zanger Hovi Star uit Israël komt met de moderne, ietwat melancholische ballade Made of Stars. Het is dan ook niet gek dat er in de laatste halve minuut een zilveren ster op het podium wordt geprojecteerd. Ten opzichte van de vorige keer is de act verfijnd en wordt bijvoorbeeld de gouden hoepel op de achtergrond subtieler in beeld gebracht. Vocaal is het in orde.

13:35 – Zangeres Rykka uit Zwitserland heeft in het perscentrum de lachers op de hand. Dat heeft vooral van doen met de vreemde hupsbewegingen die zij gedurende het optreden maakt. Ook heeft ze haar blauwe krullen verruild voor stijl, grijs haar. Vocaal is het zwaar ondermaats. Met deze repetitie lijkt Zwitserland te solliciteren naar een laatste plaats.

Zwitserland
Bron: Eurovision.tv
Fotograaf: Thomas Hanses (EBU)

13:30 – Een sfeerfoto van het optreden van Letland.

Letland 1
Bron: Eurovision.tv
Fotograaf: Thomas Hanses (EBU)

13:15 – Zanger Michał Szpak uit Polen draagt ditmaal een Napoleon-achtig vest (net als tijdens de nationale finale) en gaat voor veel rode lichteffecten. Vocaal is het beduidend minder dan tijdens de eerste repetitie. Verder lijkt het erop dat de zanger gouden voortanden in heeft, maar die indruk kan ook gewekt worden door de belichting.

13:00 – Zie hieronder de eerste repetitie van Italië.


12:50 –
Tijdens het openingsshot van Letland wordt er ingezoomd op een zwarte vloer met daarop drie witte strepen. Langzaam gaan de camera’s richting zanger Justs die tegen een achtergrond van zachtgroen-grijs-lichtblauw zingt. Daarmee wijkt de tweede repetitie van zanger Justs af van de eerste (toen was alles rood). Halverwege de bridge gaat de zanger door z’n knieën en krijgt hij kans de camera’s in te kijken, maar dat gebeurt nog niet altijd. Heartbeat is en blijft een lied om het autoraampje bij open te draaien om een zomerse bries toe te laten en zou (in mixvorm) zeker niet misstaan op een festival als Bloomingdale. Letland, keep up the good work!

12:30 – De Polen in het perscentrum zijn zojuist overgestapt op team-Douwe. Ook zij hebben veel vertrouwen in Douwe Bob.

5ee714a3-d25b-40d2-a448-f79f3c90fdca
12:15 – De Britten zetten in op een top-zes-notering voor Douwe Bob.

11:45 – Onze collega’s van Eurovision Belgium beschouwen de tweede repetitie van Laura Tesoro voor.

https://www.youtube.com/watch?v=WoNP39aNrYU


11:25 –
 Het Verenigd Koninkrijk komt met het duo Joe Woolford and Jake Shakeshaft (beide oud-deelnemers van de Britse editie van The Voice) die You’re Not Alone brengen. Gedurende het nummer zijn op het podium en op de achtergrond heel veel selfies van te zien. De vocalen zijn flinterdun en halverwege lijkt er wat dynamiek in te komen (doordat het oogt alsof ze richting het publiek rennen), maar dat gebeurt niet. Er wordt veel gebruik gemaakt van de kleuren blauw en paars.

10:50 – Zangeres Francesca Michielin uit Italië brengt Nessun grado di separazione op zeer artistieke wijze. Zo hangen er bloemen aan koordjes, staat Francesca op een met gras bedekte cirkel en is er een kleurrijk bos op het scherm geprojecteerd. De Italiaanse draagt een gouden tuinbroek, reikt de televisiekijker in de slotseconden een appel toe en er wordt vooral met de groen kleur gewerkt. Vocaal is het nagenoeg foutloos. Na afloop klinkt er luid applaus in het perscentrum. Een prima eerste repetitie.

Italy 1 Italy 2
Bron: Eurovision.tv
Fotograaf: Anna Velikova (EBU)

10:35 – Douwe Bob houdt menigeen bezig.

10:20 – De Australische website ESC Daily staat bekend om de talkshow die zij ieder jaar op het Songfestival doen. Zie hieronder de tweede aflevering vanuit Stockholm. Over de kansen van België en over de ambities van Australië. Paul Clarke, delegatieleider van Australië: ‘Er zijn altijd verrassende resultaten. Wat betreft Australië kunnen wij niets doen dan ons best. Ik geloof zeer in Dami Im als artiest en ik hoop dat Europa in haar gaat zien, wat ik in haar zie.’


10:05 –
 Duitsland bijt vandaag het spits af. Zangeres Jamie-Lee Kriewitz zingt het mystieke en Lorde-achtige Ghost op nagenoeg dezelfde wijze als tijdens de nationale finale. Op het decor is een maanlandschap geprojecteerd, er wordt gewerkt met groene laserlichten en Jamie-Lee gaat opnieuw voor een Japanse manga-outfit. Qua camerawerk gaat er nog veel mis, maar daar gaat ongetwijfeld nog aan gewerkt worden. Hoewel Jamie-Lee nog last van een ochtendstemmetje heeft, werkt dat niet storend.

Germany
Bron: Eurovision.tv
Fotograaf: Anna Velikova (EBU)

09:45 – Goedemorgen allemaal! Dit keer geen pollresultaten aan het begin van de dag (die zijn niet beschikbaar), maar wel een foto van het Duitse promotiepakket. Zometeen zal zangeres Jamie-Lee Kriewitz (winnaar Duitse versie van The Voice) als eerste repeteren.

Jamie