Vandaag dag vier van de repetities voor het Songfestival van 2016. Het is de beurt aan Slovenië, Bulgarije, Denemarken, Oekraïne, Noorwegen, Georgië, Albanië en onze zuiderburen België. Vanuit het perscentrum houdt onze redacteur Dave Boomkens de ontwikkelingen bij. Volg hieronder het laatste nieuws uit Stockholm.

18:05 – En we sluiten af met de repetitie van de Belgische zangeres Laura Tesoro. Heel erg dank voor het volgen van onze updates vanuit het perscentrum en hopelijk tot morgen!


17:45 –
Oekraïne stak vandaag met kop en schouders boven de rest uit. België en Georgië verrasten.

17:15 – Ook de repetitie van Albanië is terug te kijken.


17:00 –
Zo komt het Belgische optreden er ongeveer uit te zien.

Belgie 1
Belgie 2
Bron: Eurovision.tv
Fotograaf: Andres Putting

16:35 – En ook de repetitie van Georgië is online terug te kijken.


15:45 –
België sluit de repetitiedag af. En omroep VRT mag tevreden zijn, want er is erg geïnvesteerd in de podiumpresentatie en dat werpt duidelijk zijn vruchten af. Het lied is een beetje Another One Bites the Dust in combinatie met Sax van Fleur East en als zangeres Laura Tesoro – vergezeld door vier dansers – het podium opkomt, vallen er doekjes in de kleuren van de Belgische vlag uit haar handen. Een voorteken voor de rest van het optreden want de kleuren rood, (goud)geel en zwart komen veel terug. Pluspunten zijn dat Laura heel ontwapenend overkomt, goed de camera’s inkijkt en heel erg goed is ingespeeld op haar dansers.

15:15 – Zie hieronder de repetitie van Noorwegen.


15:00 –
En het is tijd voor zangeres Eneda Tarifa uit Albanië. Zij levert met haar Fairytale een statische repetitie af. Vocaal is alles in orde, maar er gebeurt nog te weinig op het podium.

Albanie
Bron: Eurovision.tv
Fotograaf: Andres Putting

14:45 – Zie hieronder de repetities van Oekraïne en Denemarken.

 

 

14:30 – Nika Kocharov and Young Georgian Lolitaz treden aan voor Georgië en leveren een prima eerste repetitie af. Na het tobbende Noorwegen zorgen de Georgiërs voor een psychedelische bijdrage waarbij de bandleden gespiegeld in beeld worden gebracht. Ook wordt er halverwege het lied een stroboscoop op de vloer geprojecteerd en zijn er tal van special effects te zien. Aan de shots moet nog gesleuteld worden: die komen zo nu en dan wat wild en warrig over.

Georgie 1
Georgie 2
Bron: Eurovision.tv
Fotograaf: Andres Putting

13:55 – Bekijk hieronder de repetitie van Bulgarije terug.


13:45 – 
Het is de beurt aan zangeres Agnete uit Noorwegen. Het lied Icebreaker kent een fenomenale intro (dance-anthem van Olympische allure), maar dan zet het refrein in en krijgt het zorgvuldig opgebouwde kaartenhuis een zetje. Er vindt namelijk een vreemde tempowisseling plaats waardoor je het gevoel krijgt opeens naar een volledig ander lied te luisteren. Qua podiumuitvoering wijkt het allemaal niet veel af van het optreden tijdens de nationale finale, maar toch zijn er twijfels. De Noorse zangeres klinkt soms wat hard en ook de shots richting de danseres (op de achtergrond) zijn niet altijd even flatteus.

13:00 – Zie hieronder foto’s van de Oekraïense repetitie. Via deze link is te lezen wat zangeres Jamala wil vertellen met haar lied 1944.

Oekraine 1 Oekraine 2
Bron: Eurovision.tv
Fotograaf: Andres Putting

12:40 – Vlak voor het Songfestival werd Roemenië gediskwalificeerd. De Roemeense omroep heeft namelijk een schuld van bijna 15 miljoen bij de EBU en de Roemenen lieten de deadline om met een betalingsregeling te komen voor wat het was. Zojuist was de Roemeense inzending toch even te horen in het perscentrum: zangeres Lidia uit Moldavië en verschillende journalisten brachten het lied als zijnde statement.


12:35 –
De eerste repetitie van vandaag staat online.


12:30 –
Tijdens het optreden van Jamala uit Oekraïne is het muis-en-muisstil in het perscentrum. En terecht, want de eerste repetitie staat als een huis. Het lied 1944 van de Oekraïense zangeres wordt kracht bijgezet door de kleurrijke visuals. Van rode bloemen op de achterwand tot een groenblauwe boom: deze repetitie is een lust voor het oog. Ook vocaal is het uitmuntend. In het perscentrum wordt rekening gehouden met een topnotering.

11:55 – Zangeres Jamala uit Oekraïne is er klaar voor.

11:45 – Denemarken kent een valse start omdat de drie zangers geen geluid op de oren hebben. Eenmaal repeterende doen de mannen dat in een oceaan van blauw licht waarin de wit verlichte microfoonstandaards het meest opvallen. De zangers van Lighthouse X eindigen hun lied op het midden-podium dat een soort van verlicht schaakbord lijkt te zijn. Vocaal is het allemaal erg dunnetjes en ook lijkt er weinig eenheid tussen de mannen.

11:00 – Dit jaar mag de buitengewoon ervaren Poli Genova voor Bulgarije uitkomen, maar vlotten wil het allerminst. Hoewel het decor er met zilveren, paarse en blauwe vonken prachtig uitziet, is het vocaal nog erg ondermaats. Ook met betrekking tot de kleding valt menig mond in het perscentrum open: de zangeres draagt een zwarte, leerachtige jurk met lichtgevende strepen. Volgens onze Vlaamse tafelgenoten doet de Bulgaarse repetitie heel erg aan als een combinatie van Kate Ryan en Trijntje Oosterhuis.

Bulgarije 1 Bulgarije 2
Bron: Eurovision.tv
Fotograaf: Andres Putting

10:25 – We starten de vierde repetitiedag met zangeres Manuella Brečko uit Slovenië. Ze draagt een witte jurk van Marlies-Dekkers-achtige allure en tijdens het lied Red and Blue wordt er (hoe voorspelbaar) veel gebruik gemaakt van rode en blauwe lichteffecten. Halverwege het lied wordt de zangeres op het podium vergezeld door een polsstokhoogspringer die weinig toevoegt aan de Sloveense inzending. Op dat moment worden er op de achterwand ogen geprojecteerd. Vocaal is het voldoende.

09:50 – Goedemorgen allemaal! We starten de dag met een blik op het scherm in het perscentrum. Welke tweede finalisten maakten gisteren volgens de aanwezige pers een goede indruk?