Vandaag dag zeven van de repetities voor het Songfestival van 2016 en dat is een relatief rustige dag. Vanaf 12:30 tot 15:15 uur komen er slechts zes landen in actie: Zweden, Frankrijk, Spanje, Duitsland, Italië en het Verenigd Koninkrijk. Het gaat hier om winnaar Zweden en de zogenoemde Grote Vijf. Deze vijf landen danken hun gegarandeerde finaleplaats aan hun financiële steun aan het festival. Ook staat er een spannend persmoment op het programma: vanavond wordt het Eurovisie Songfestival namelijk officieel geopend. Alle kandidaten gaan dan één voor één over de rode loper van 93 meter. De openingsceremonie start rond 19:00 uur.

Hieronder zullen de laatste ontwikkelingen vanuit het perscentrum worden bijgehouden. Voor beelden van de repetities kan gekeken worden op de videokanalen van onder andere ESC Daily en Eurovision.tv

15:45 – Voor vandaag zitten de repetities erop. Mochten er nog ontwikkelingen zijn, dan houden wij u uiteraard op de hoogte.

15:15 – De Duitsers lijken fan van Douwe Bob.

15:00 – Het duo Joe Woolford and Jake Shakeshaft uit het Verenigd Koninkrijk zit al een aantal dagen in de lift bij de bookmakers. Dat komt ongetwijfeld niet door de zang, want bij beide heren is het stemgeluid flinterdun. Waar de Britten wel in geslaagd zijn, is het lied een soort van rock-bandjes-imago te geven. Zo zijn er twee drummers (op verhoging) op het podium terug te zien en wordt er prima gebruik gemaakt van decor en podium: daarop zijn tal van selfies geprojecteerd. Dit doet qua uitstraling erg aan verschillende optredens van Coldplay denken. Deze repetitie is zeker een verbetering ten opzichte van de eerste.

14:35 – Visueel levert Italië een prachtplaatje van jewelste af. Zo hangen er bloemen aan koordjes, staat Francesca op een met gras bedekte cirkel en is er een kleurrijk bos op het scherm geprojecteerd. Dit keer draagt de Italiaanse een kanten broekpak, reikt de televisiekijker in de slotseconden een appel toe en er wordt vooral met de groen kleur gewerkt. Aan haar microfoonstandaard hangen slierten met daarop de kleuren van de LGBT-vlag: iets wat niet als hinderlijk wordt ervaren, maar vooral uitblinkt in subtiliteit. Het lijkt erop dat de Italianen gaan scoren met Nessun grado di separazione.

ITALIEITALIE 2
Bron: Eurovision.tv
Fotograaf: Andres Putting


14:10 –
We gaan door naar Duitsland. Zangeres Jamie-Lee Kriewitz draagt opnieuw een manga-achtige outfit en het lied wordt kracht bijgezet door de maan en de verdorde bomen die op de achtergrond geprojecteerd zijn. Dit geeft het een spookachtig aanzien wat heel erg aansluit bij het lied Ghost. Vocaal is de winnares van The Voice of Germany foutloos en ook werpt ze beminnende blikken richting de camera (in tegenstelling tot de vorige keer). Kortom, de Duitsers verbeteren en doen prima zaken.

13:57 – Een foto van zanger Amir. Gemaakt tijdens de tweede repetitie.

 Amir
Bron: Eurovision.tv
Fotograaf: Thomas Hanses


13:45 –
Zangeres Barei uit Spanje betreedt opnieuw in een gouden glitterjurk het podium. Te merken is dat de Spanjaarden nog enorm zoekende zijn. De val die Barei tijdens de eerste repetitie fakete wordt nu drie keer (op geheel andere wijze) in beeld gebracht. Doordat er in deze fase van de wedstrijd nog zo gezocht wordt naar de juiste shots is het de vraag of dit voor volgende week zaterdag opgelost gaat worden. De reacties in het perscentrum zijn lauwtjes omdat het ook vocaal niet altijd even lekker klinkt.

13:00 – Zanger Amir uit Frankrijk is als tweede aan de beurt. Ook dit keer zingt hij J’ai cherché niet geheel vlekkeloos. Wel is Amir beduidend beter ingespeeld op de camera’s. Het merendeel van de hoge noten laat zanger Amir opnieuw over aan z’n backing vocals, maar ze hebben duidelijk naar de kritiek op de persconferentie geluisterd en dit minder in beeld laten komen. Het decor is nog steeds grotendeels (donker)blauw en beeldt een sterrenstelsel vol planeten en meteoren uit.


12:59 –
Vanavond dus richting de rode loper van 93 meter.

12:15 – De repetitie van Frans uit Zweden is nagenoeg ongewijzigd gebleven. Zweden moet als negende in de finale aantreden en gaat dat dan ook op dezelfde wijze doen als tijdens Melodifestivalen. Bekijk hier het optreden terug om alvast een beetje in Zweedse sferen te komen.

_AP67372
Bron: Eurovision.tv
Fotograaf: Andres Putting

10:30 – De zangeres uit Malta is zwanger.

09:30 – Rusland wint, Oekraïne pakt het zilver en Douwe Bob op twaalf. Aldus de wedkantoren.

Bookmakers 4
08:45 – Het was een feestje in de bar van Douwe Bob.

08:05 – De Italiaanse superster Francesca Michielin wilde dolgraag met Douwe Bob op de foto.