Vandaag dag vijf van de repetities voor het Songfestival van 2016. Het is de dag waarop alle landen uit de eerste halve finale aantreden, evenals de automatisch gekwalificeerde landen Frankrijk en Spanje. Van 11:05 tot 11:25 uur zal ‘onze’ Douwe Bob repeteren in de Ericsson Globe. Hieronder zullen de laatste ontwikkelingen vanuit het perscentrum worden bijgehouden. Voor beelden van de repetities kan gekeken worden op de videokanalen van onder andere ESC Daily en Eurovision.tv

20:00 – Heel erg dank voor het volgen van onze updates vanuit het perscentrum en hopelijk tot morgen!

19:58 – En ondertussen wordt Stockholm bevangen door het Slow Down-virus.

19:55 – Zo ziet Frankrijk er op het podium uit.

19:45 – Ook Spanje moet voor het eerst aantreden. Zangeres Barei zingt Say Yay! in een sportief, goudzilveren jurkje en wordt bijgestaan door vier achtergrondzangeressen. Halverwege het lied besluit de zangeres door de enkels te zakken en een val te faken. Dit zorgt voor een schokreactie in het perscentrum, maar gezien de souplesse waarmee ze opstaat, is het dus ingestuurd. Een enorm risicovolle handeling (zien kijkers de val wél als authentiek? En wat vindt de jury van dit theaterstukje?) waar menig journalist zijn twijfels bij heeft. Hoewel Barei haar shuffle-moves als handelsmerk heeft, wordt daar te weinig aandacht aan besteed. Kortom, de Spanjaarden maken opvallende keuzes.

18:50 – Voor de eerste keer deze festivaleditie repeteert topfavoriet Frankrijk. En dat valt tegen. Zanger Amir laat de moeilijke, hoge noten over aan z’n backing vocals waardoor het een amateuristische uitstraling krijgt. Het feit dat dit ook duidelijk in beeld te zien is, zal (zolang dit niet verandert) een vreemde indruk wekken bij televisiekijkend Europa. Het decor is grotendeels (donker)blauw en beeldt een sterrenstelsel vol planeten en meteoren uit. Qua timing zit Amir meermaals mis. Kortom, er is werk aan de winkel.

Frankrijk 1
Bron: Eurovision.tv
Fotograaf: Thomas Hanses (EBU)

17:45 – De act van Malta is behoorlijk op de schop gegaan. De opening is nu met Ira’s gezicht op de achtergrond en vloer geprojecteerd terwijl ze zingt en een gouden jurk met een hoge split draagt. Vervolgens komt de zangeres vanuit een soort van Egyptische sarcofaag gewandeld. Er wordt veel gebruik gemaakt van de kleuren geel en blauw. Halverwege het lied wordt Ira door een danser bijgestaan (die weinig toevoegt).

Malta 1
Bron: Eurovision.tv
Fotograaf: Andres Putting

17:10 – Het lied van Bosnië en Herzegovina gaat over dat liefde obstakels wegneemt. Volgens het team van Bosnië is het een modern antwoord op het verhaal van Romeo en Julia. Daarnaast wordt er in het officiële persbericht van de Bosnische delegatie (zie hieronder) naar tal van wereldcrises verwezen: van de smeekbede van de Syrische vluchtelingen tot aan de Holocaust. Zanger Deen en zangeres Dalal zingen naar elkaar vanachter prikkeldraad. Vocaal is het erg goed en ook de podiumpresentatie staat als een huis.

Bosnie 2
Bron: Eurovision.tv
Fotograaf: Andres Putting

16:55 – Zangeres Greta Salóme Stefánsdóttir uit IJsland zingt niet altijd zuiver, maar dat zal de televisiekijker haar niet kwalijk nemen. De schaduwen/silhouetten die op het scherm achter haar geprojecteerd worden, tillen het lied naar een hoger plan en ook qua timing zit de IJslandse nu wél goed – in tegenstelling tot de eerste repetitie. IJsland boekt duidelijk progressie.

16:40 – Team van Bosnië en Herzegovina gooit er een statement uit en haalt o.a. de Holocaust en Syrië aan.

Bosnie

16:15 – De act van Montenegro ziet er strak uit. Het lichtplan sluit goed aan op het agressieve en duistere karakter van het nummer vol rauwe gitaren. Het lijkt erop dat de Montenegrijnen het maximale willen halen uit het muzikaal ondefineerbare The Real Thing.

Montenegro
Bron: Eurovision.tv
Fotograaf: Andres Putting

15:45 – Zangeres Samra uit Azerbeidzjan heeft deelgenomen aan The Voice of Turkey (kwartfinale) en The Voice of Azerbaijan (finale), maar daar is weinig van te horen. Net als tijdens de eerste repetities is het vocaal flinterdun en wordt het lied voor 80% vals gezongen. Opnieuw zijn het voornamelijk de kleuren goud en wit die op het podium terug te zien zijn. Net als Trijntje wordt er geëxperimenteerd met verschillende outfits waardoor het lijkt alsof de Azeri er (voor het eerst sinds hun debuut) geen zin in hebben.

AP6_1610
Bron: Eurovision.tv
Fotograaf: Andres Putting

15:30 – Zanger Jüri Pootsmann uit Estland is aan de beurt. Hoewel het lied voorafgaand aan het festival hoog aangeschreven stond, is de zang van de Est ook dit keer onvoldoende. Ook werpt Jüri dwingende blikken in de camera waarmee afbreuk wordt gedaan aan het verhaal achter het lied (We hebben niet de hele nacht, Om uit te zoeken wat goed is, Dus laten we het onbeslist tot we het weten, De enige manier om te gaan, Is door je gevoelens te laten zien, Al je muren te zien omvallen, Dus druk maar op… PLAY!). 

14:50 – Zangeres Zoë uit Oostenrijk brengt het lieflijke Loin d’Ici op nagenoeg dezelfde wijze als de vorige keer. Ook nu weer een sprookjes- en suikerspinnendecor, een windmachine en timide blikken van de zangeres richting de camera. Alle poespas en de visuals kunnen niet verhinderen dat dit nummer aan de aanwezige pers voorbij trekt. Zou dat een voorteken zijn?

AP6_1233
Bron: Eurovision.tv
Fotograaf: Andres Putting

14:25 – Ook weinig veranderingen voor Cyprus tijdens de tweede repetitie. En wat veranderd is, werpt zijn vruchten af. Zo is er gesneden in de vele onnavolgbare shots van wolven die in beeld worden gebracht en hebben de beelden die overblijven een logischere plek gekregen. Hierdoor komt de nadruk meer te liggen op de boodschap en de titel van het nummer: Alter Ego.

14:00 – Weinig aanpassingen voor Tsjechië tijdens de tweede repetitie. Zo blijven de visuals (onder andere driehoeken op de vloer geprojecteerd – roze, paars, wit – en bloemen op het einde) hetzelfde en is ook dit keer de zang behoorlijk op orde. Zangeres Gabriela is nauwelijks op een fout te betrappen. Het lijkt erop dat de Tsjechen voor de eerste keer in de Eurovisie-geschiedenis naar de finale gaan.


13:30 –
 Het is de beurt aan zanger Sergey Vyacheslavovich Lazarev uit Rusland. En goed gaat het niet helemaal: de visuals lopen niet gelijk met de bewegingen van de Russische zanger en daardoor wordt de repetitie stilgelegd. In tweede instantie gaat het beter en zien we weer de adelaarsvleugels, de lichtblauwe projectiemuur die verandert in een klimwand en ook zijn er weer de ijsschotsen waarover zanger Sergey springt. Hoewel het visueel ongelooflijk hoogstaand is, gaan er veel geluiden in het perscentrum op dat het té veel is: nauwelijks interactie tussen zanger en kijker, een verhaallijn die ontbreekt en over-ambitieus.

TH0000123_1
Bron: Eurovision.tv
Fotograaf: Andres Putting

13:10 – Serhat die voor San Marino uitkomt, heeft qua styling duidelijk naar Douwe Bob gekeken. De Turkse zanger draagt nagenoeg eenzelfde kostuum, maar dan auberginekleurig. Ditmaal zijn de backings die speels om Serhat cirkelen in het zilver gekleed. Op het eind gooit de zanger zijn detective-hoed het publiek in.

12:55 – Hey, it’s me! Look, I know it might sound strange… luiden de eerste woorden van de Armeense inzending voor het Songfestival van 2016. Ze worden aan het begin van het nummer LoveWave uitgesproken door zangeres Iveta Mukuchian. Tijdens de tweede repetitie levert Armenië een visueel pareltje van jewelste. Zo wordt er gewerkt met hologrammen,  veel blauw-rood-tinten en prachtige shots. Met deze repetitie lijkt Armenië zich verzekerd te hebben van een goede eindnotering in de finale.

Armenia 1
Bron: Eurovision.tv
Fotograaf: Andres Putting

12:30 – Wat eerste reacties op de tweede repetitie van Douwe Bob.

11:10 – Vlak voor de repetitie kondigt de Zweedse organisatie onze nationale trots als ‘Dowie Boeb’ aan. De intro van het nummer van Nederland duurt langer dan op plaat en start met een The-Common-Linnets-achtig-shot van bovenaf waarbij er langzaam wordt ingezoomd op een goud-bruin-kleurige klok die op het podium geprojecteerd is. Douwe Bob werpt veel speelse blikken in de camera en tijdens de bridge wordt er ingezoomd op de gitaristen die op een goede manier de interactie met elkaar én de televisiekijker zoeken. Nog steeds blijft er sprake van een raadsel, want wat gaat er in die tien seconde stilte gebeuren? Het lijkt erop dat de AVRO/TROS dat nog even onder de radar wil houden om op een later moment met een verrassing voor de dag te kunnen komen. Na afloop van de Nederlandse repetitie klinkt er applaus in het perscentrum. ‘Hij straalt kwaliteit uit,’ klinkt het hier meermaals.

TH0000123
Bron: Eurovision.tv
Fotograaf: Thomas Hanses

10:50 – Zangeres Nina Kraljić uit Kroatië zingt het lied Lighthouse in dezelfde opvallende jurk als de vorige keer. Tevreden zal de Kroatische delegatie na afloop van de tweede repetitie zeker niet zijn. Vocaal was het zwaar ondermaats en ook wordt de zangeres zo nu en dan rommelig in beeld gebracht. De backing vocals dragen zwarte capes waarmee zij het kwaad moeten symboliseren terwijl Nina (in het wit) het goede vertegenwoordigt. Op plaat klinkt het lied prachtig, maar op dit moment wordt er slechts 20% uitgehaald.

Kroatie 1
Bron: Eurovision.tv
Fotograaf: Andres Putting

10:25 – Vandaag is het nieuwe album van Douwe Bob uitgekomen.

10:15 – Ook het optreden van zanger Freddie uit Hongarije kent veel verbeteringen. De vloer is lava-achtig met veel oranje en qua belichting wordt er veel gebruik gemaakt van de kleur rood. Na afloop van de eerste repetitie was de Hongaarse delegatie erg ontevreden over het beeld in brengen van het geheel. Dat zal nu anders zijn.

Hongarije 1
Bron: Eurovision.tv
Fotograaf: Thomas Hanses

09:55 – Alles is alles anders tijdens de tweede repetitie van Moldavië. Zangeres Lidia Isac draagt een Gina-G-achtig-glitterjurkje en zingt dit keer een stukje van het couplet in het Frans. Dat lijkt een strategische keuze, omdat Frankrijk in de eerste halve finale mee mag stemmen. Ook dit keer komt er halverwege het nummer een astronaut het podium op, maar de shots zijn anders. Deze repetitie is in alle opzichten een verbetering in vergelijking tot de eerste.

Moldavie 1
Bron: Eurovision.tv
Fotograaf: Andres Putting

09:35 – Griekenland gaat voor traditioneel. In tegenstelling tot de eerste repetitie (toen de zang niet doorkwam in het perscentrum) kan de aanwezige pers nu wel meeluisteren. Vocaal is het voldoende, maar visueel doet het allemaal enigszins gedateerd aan: sirtaki, traditionele instrumenten en wit-beige kleding. Hoewel Griekenland nog nooit een zaterdagavond miste, zijn er dit jaar twijfels over de finalekansen.

09:20 – Ook onze Belgische collega’s nemen weinig reactie waar.


09:00 – We starten de dag met de tweede repetitie van Sandhja uit Finland. Voor de Finse zangeres is het nog erg vroeg, want zij is duidelijk niet bij stem. Hoewel het lied best wat potentie heeft, gebeurt er te weinig op het podium. Ook dit keer wordt er gebruik gemaakt van veel blauw en paars en wordt Sandhja bijgestaan door vijf danseressen die in het zwart gekleed zijn. In het perscentrum lijkt het lied weinig te doen.

Finland NIEUW
Bron: Eurovision.tv
Fotograaf: Andres Putting

08:42 – Goedemorgen volgers! Ook vandaag starten we met een blik op het scorebord in het perscentrum. Volgens de aanwezige pers maakten Oekraine, Bulgarije en België gisteren de meeste indruk.

DailyPressPoll55-1024x576