Niet punklegende John Lydon (voormalig zanger van Public Image Ltd. en Sex Pistols), maar Ryan O’Shaughnessy vertegenwoordigt Ierland op het Eurovisie Songfestival. Hoewel excentriekeling Lydon al een nummer had ingeblikt, zag de Ierse omroep weinig heil in zijn kandidatuur en besloot daarom het veilige Together van O’Shaughnessy naar voren te schuiven. Een zoete ballade waarin Ryan zijn ex-vriendje nog één keer een aantal vragen voorlegt om te besluiten met de zin: I thought we’d be together till we die…


Welke liedjes zijn er nog meer gekozen? Je ziet het allemaal op onze festival-pagina!

Soapserie & Brian Kennedy
Hoewel zanger Ryan pas vijfentwintig jaar is, maken de Ieren hem al van kleins af aan mee. Zo speelde O’Shaughnessy van 2001 tot 2010 in Fair City, een van de meest bekeken Ierse soapseries allertijden. Met gemiddeld 550.000 kijkers (op een bevolkingsaantal van circa 4,5 miljoen) wordt de soap nog steeds primetime uitgezonden op RTÉ One. Omdat O’Shaughnessy zich meer op een zangcarrière wilde richten, besloot hij zich in 2012 voor zowel The Voice Of Ireland als Britain’s Got Talent in te schrijven. Tijdens zijn The-Voice-auditie zong Ryan The power of love en mocht hij zich voegen bij het team van coach Brian Kennedy. Kennedy werd bij het grote publiek vooral bekend toen hij in 2006 naar het Eurovisie Songfestival afreisde. Met de ballade Every song is a cry for love zorgde hij voor een mijlpaal in de geschiedenis van het Songfestival. Ondanks een notering in de middenmoot was het namelijk het 1000ste liedje dat sinds het ontstaan van de wedstrijd op het podium terug te zien was.

Oom Gary
Toch is Brian Kennedy niet de enige geweest die in het hoofd van Ryan een Eurovisie-zaadje heeft geplant. Zo stond de oom van Ryan – Gary O’Shaughnessy – ook al eens op het miljoenenpodium. In 2001 zong hij Without your love, maar echt bekoren deed hij de Europese televisiekijker niet. In een deelnemersveld van 23 eindigde Gary op een 21ste plek.

Eerdere hits
Het grote verschil met z’n oom is dat Ryan al een aantal grote hits op zak heeft voordat hij naar het Songfestival afreist. Zo bereikte hij in 2012 de derde plek van de Irish Singles Chart met het nummer No name en deed hij dit – nauwelijks een jaar later – nog eens dunnetjes over met Who do you love?. In de jaren die volgden, bracht Ryan nog eens vier singles uit.

Malaise
Toch zal het in Lissabon geen gemakkelijke opgave worden voor Ryan O’Shaughnessy. De Ierse omroep verkeert namelijk al jaren in een algehele Eurovisie Songfestival-malaise. Van de afgelopen vier inzendingen wist er namelijk geen één door te dringen tot de zaterdagavondshow. Zelfs gevestigde namen als Nicky Byrne (voormalig zanger Westlife) en Brendan Murray (van de boyband Hometown) kregen het niet voor elkaar Iers Eurovisie-geluk te beproeven. En dat terwijl de republiek nog steeds de meeste overwinningen achter z’n naam mag schrijven. De laatste winst dateert echter wel alweer van 1996: Eimar Quinn met The voice.