Na vijf uitputtende avonden televisie is de Italiaanse inzending voor het Songfestival gekozen. Francesco Gabbani werd tot winnaar van het Festival San Remo gekroond, de 62-jarige veteraan Fiorella Manoia eindigde tweede met Che Sia Benedetta en Erma Metal pakte het brons met Vietato Morire. Het vrolijke nummer Occidentali’s Karma werd gekozen aan de hand van de televoters, een jury en een zogenoemde demoscopic poll: 300 muziekliefhebbers die via een speciaal elektronisch stemsysteem mochten stemmen.

Het Festival van San Remo is van meet af aan één van de grootste muziekwedstrijden van Zuid-Europa en dat werd ook deze editie weer duidelijk. De finaleshow duurde maar liefst vijf uur en werd naast de 16 deelnemende artiesten opgeleukt met verschillende gastoptredens (denk aan popidool Alvaro Soler en de beroemde Zucchero). In het verleden heeft het festival al verschillende grote sterren voortgebracht waaronder Laura Pausini en Eros Ramazzotti. Grappig detail was dat er in de show tal van actuele kwesties verwerkt zaten. Zo werd het presidentschap van Donald Trump meermaals aangestipt. De avond werd gepresenteerd door de keurig in galakleding gehulde Carlo Conti en Maria de Filippi. Winnaar Francesco droeg een pak waarop sterren verwerkt waren. Met zijn nummer, dat (bijna) acapella begint en vervolgens losbarst in vrolijkheid, overtuigde hij vriend en vijand. Het was echter niet de eerste deelname van Francesco. In 2016 nam hij ook al deel aan San Remo. De kans is overigens groot dat de zanger zijn nummer Occidentali’s Karma in Kiev in het Italiaans brengt.

Sinds enkele jaren doet Italië weer mee aan het Eurovisie Songfestival. Bijna altijd dient het Festival van San Remo als nationale voorronde. De laatste jaren scoort Italië vrij goed. In het Wenen van 2015 werd Il Volo zelfs eerste bij de televoters met een derde plek als definitief eindresultaat. In 2016 eindige Francesca Michielin zestiende. Gaan de Italianen dit jaar opnieuw met een topnotering naar huis? De sfeer zit er in ieder geval goed in, Francesco zelf danst er behoorlijk op los. Ligt voor hem ook zo’n carrière als die van Laura Pausini of Eros Ramazzotti in het verschiet?