In Italië heeft de groep Stadio de 66ste editie van het Festival van San Remo gewonnen. Zestien kandidaten streden om de winst en een eventueel reisje naar Stockholm. De uitzending begon rond 20.50 uur, maar het duurde tot ver na middernacht voordat de uitslag bekend was. Uiteindelijk trok Stadio met het lied Un giorno mi dirai aan het langste eind. De tweede plek ging naar Francesca Michielin en brons was er voor Giovanni Caccamo & Deborah Iurato. Na afloop van de show liet Stadio weten niet naar het Songfestival te willen. Wie er wel voor Italië naar het Songfestival gaat, is nog onbekend.

Het Festival van San Remo is uitermate populair en behoort ieder jaar tot de best bekeken televisieprogramma’s van Italië. Voor artiesten als Eros Ramazzotti, Andrea Bocelli en Laura Pausini betekende deelname aan het festival het begin van een grote internationale carrière. In 2013 ging Marco Mengoni, de winnaar van het San Remo-festival, naar het Songfestival. Hij vertolkte in Malmö zijn winnende lied L’essenziale en sleepte daarmee de zevende plaats binnen. In 2015 werd de show door de mannengroep Il Volo gewonnen. Zij besloten met het nummer Grande amore eveneens naar het Songfestival af te reizen en eindigden daar derde achter Zweden en Rusland.

Hoewel het Festival van San Remo al sinds 1951 elk jaar trouw wordt gehouden, heeft Italië het Songfestival een aantal jaar laten lopen. Dit nadat het land in de jaren negentig belangstelling voor het festival was kwijtgeraakt. In 2011 keerde Italië – na dertien jaar afwezigheid – terug en niet onsuccesvol. De afgelopen vijf jaar wist Italië maar liefst vier keer een top-tien-notering in de wacht te slepen.

UPDATE: Een dag nadat de groep Stadio het Festival van San Remo won en voor het Songfestival bedankte, is de formatie toch op het eerdere besluit teruggekomen. Dat maakte de Italiaanse omroep RAI tijdens een persconferentie op 14 februari bekend. De groep Stadio heeft bedenktijd gevraagd en omdat zij het eerste recht hebben, besluit de RAI voorlopig nog niets.