Ze zeggen weleens: trouwen is een feest, scheiden doe je in stilte. Het had een uitspraak van de Italiaanse zanger Diodato kunnen zijn. Op het Eurovisie Songfestival in Rotterdam zingt hij over geluiden die je anders nooit waren opgevallen: het tikken van de klok, het gezoem van de vaatwasser, de kat die krakend z’n brokjes vermaalt. Alledaagse klanken die je confronteren met het gemis – met de afwezigheid – van de ander. Geluiden die het einde van een relatie markeren.

Het is stil in huis. Maar hoe stiller het is, hoe meer je hoort. Het is een grove samenvatting van het Italiaanse Eurovisieliedje Fai rumore. Met de titel, die letterlijk te vertalen is naar Maak geluid, lijkt zanger Diodato zich te richten tot een voormalig liefje. ‘Laat wat van je horen. Geef een teken van leven. Want de stilte… die is ondraaglijk.’ En dat terwijl iedereen hem vertelt dat het beter is om de deur voorgoed dicht te gooien, om verder te gaan met leven, om al die geluiden voor lief te nemen. Maar de zanger weet het niet meer. Hij twijfelt, en begint zijn liedje met: ‘Weet je wat ik denk? Dat ik niet moet denken.’ En sluit af met: ‘En nu wil ik niet meer zonder het mooie geluid dat je maakt…’

Bang voor de buitenwereld
Een paar uur na het winnen van San Remo – het grootste en oudste muziekfestival van Italië dat tegenwoordig als een verkapte voorronde voor het Eurovisie Songfestival fungeert – vertelde Diodato het volgende over zijn liedje: ‘Verschillende mensen kwamen naar me toe en zeiden: je hebt mijn liedje geschreven.’ Om vervolgens uit te wijden over hoe hij zelf, jarenlang, heeft geworsteld met het prijsgeven van emoties. Hij droeg zijn overwinning dan ook op aan de Diodato van jaren geleden. Aan het jongetje dat hij ooit eens was: het kind dat bang was voor de buitenwereld.

Diskwalificatie
Diodato gaf dus aan dat het belangrijk is om je gevoelens met anderen te delen. Iets wat niet iedereen tijdens het San Remo-festival deed. Op de vierde dag ging het duo Bugo e Morgan namelijk met heibel van het podium. Het duo had, de avond ervoor, de nodige kritiek over zich heen gekregen en dat was zanger Morgan niet in de koude kleren gaan zitten. Hij voelde zich boos en veranderde terplekke, tijdens het liveoptreden, de tekst en had zijn actie niet bij zangpartner Bugo aangekondigd. Die voelde zich, op zijn beurt, weer verraden en reageerde met: ‘Je bent ondankbaar en arrogant. Je doet waar je zin in hebt zonder rekening te houden met anderen.’ Het leidde tot een diskwalificatie.

Oudgedienden
Het San Remo-festival van dit jaar leverde niet alleen prachtige teksten en kluchtige televisie op, ook verscheen er een aantal oudgedienden ten tonele. Zo zong Raphael Gualazzi, de man die in Düsseldorf (2011) tweede eindigde, het liedje Carioca en behoorde Francesco Gabbani (2017) opnieuw tot de grote favorieten. Ook leverden de inmiddels wereldberoemde Mahmood en producer Dardust een bijdrage: zij schreven Andromeda voor Elodie die uiteindelijk zevende werd.


Meer weten over de andere inzendingen van 2020? Klik hier.