Acht kandidaten in één grote finale. Het was even spannend, maar ook Slovenië heeft uiteindelijk gekozen: Lea Sirk gaat haar thuisland dit voorjaar vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival. De 28-jarige zangeres zal met het nummer Hvala, ne! (vrije vertaling: Nee, dankjewel!) het Europese publiek voor zich proberen te winnen. Sirk won met slechts tien punten verschil van de grote favoriet BQL.

De Sloveense omroep RTVSLO opende in september vorig jaar de inschrijvingen voor een deelname aan de voorrondes, genaamd EMA. Hieruit volgde een selectie waarin zestien acts de kans kregen zich in de kijker te spelen. Daarna werden uit twee halve finales acht finalisten gekozen door middel van televoting en een deskundige vakjury. In de halve finales strandde de Songfestival-veteranen Tanja Ribič (1997) en singer-songwriter ManuElla (2016).

Nooit opgeven
Lea Sirk is absoluut geen vreemde binnen de Sloveense muziekindustrie. Ze studeerde af aan het conservatorium van Genève en nam deel aan verschillende liedjescompetities. In 2005 ontving ze de prijs voor de meest veelbelovende zangeres tijdens het internationale solistenconcours in Keulen. Bij deze eervolle benoeming bleef het niet. In het najaar van 2006 werd de technisch begaafde zangeres namelijk tweede bij Bitke talentov, een talentenjacht vergelijkbaar met The X-Factor. Als gevolg van haar prille nationale bekendheid probeerde Sirke tot vier keer toe de Sloveense voorrondes te winnen. Gisteravond is het haar dus eindelijk gelukt.

Hvala, ne!
Met een spectaculaire lichtshow en strakke choreografie wist Lea Sirk het publiek slim te bespelen. Haar charismatische blik en rauwe stem konden zodoende op veel steun rekenen. Qua visuele inhoud doet de inzending overigens enigszins denken aan de Bulgaarse act in 2016. Balkan-popster Poli Genova werd dat jaar vierde met het aanstekelijke If love was a crime.

Finale
De laatste keer dat Slovenië een finaleplaats bemachtigde was in 2015. Toentertijd moest het duo Maraaya (die dit jaar overigens de tekst schreven voor Lea’s grote concurrent BQL) zich nog tevreden stellen met een veertiende plek in het algemeen klassement. Voor het beste Sloveense resultaat moeten we terug naar 1995 en 2001. Beide keren werd het land zevende. Na een aantal karige jaren hoopt Slovenië weer mee te doen om het eremetaal. Of Lea Sirk dat gaat waarmaken gaan we zien in de tweede halve finale op 10 mei 2018.


Welke liedjes zijn er nog meer gekozen? Je ziet het allemaal op onze festival-pagina!