Omar Naber heeft de nationale finale van Slovenië gewonnen. Daarmee heeft de zanger een ticket voor de eerste halve finale van 9 mei 2017 veilig gesteld. De winnaar werd gekozen door zes regionale jury’s (50%) en televoting en hield daarmee BQL en Raiven op afstand. Omar Naber zingt de gepassioneerde ballade On my way.

Omar Naber, die als zesde aantrad, is een vertrouwd gezicht. Hij nam al diverse keren deel aan de Sloveense voorronde en in 2005 werd hij uitgekozen om Slovenië te vertegenwoordigen met het – net als zijn inzending van dit jaar – zelfgeschreven Stop. Destijds wist hij de finale niet te bereiken. In tegenstelling tot bijvoorbeeld het duo Maraaya dat in 2015 nog een veertiende plek behaalde. Ook de zangeres van Maraaya keerde dit jaar terug maar dan als componist van onder meer Heart of gold van de groep BQL.

Omar Naber was, met flinke voorsprong, de keuze van de jury. Het publiek koos voor BQL (derde bij de jury), maar zette Naber ook op een tweede plek. De gecombineerde punten leverden Naber de overwinning op.

Eigenlijk doet Slovenië al sinds 1961 mee aan het Songfestival. Dat deed Slovenië echter niet als onafhankelijk land maar als onderdeel van Joegoslavië. De republiek ontpopte zich tot een beduchte middenmoter en sprong met name eind jaren tachtig uit de ban. Toen behaalde Joegoslavië achtereenvolgend een vierde, een zesde en een eerste plek. De gouden plak ging in 1989 naar de band Riva die met het nummer Rock me 137 punten binnen tikte. Kort erna viel Joegoslavië, als gevolg van de val van het communisme, uiteen. Deze verandering ging gepaard met een serie van bloedige (burger)oorlogen. Eén van de vele gevolgen was dat Slovenië sinds 1993 als onafhankelijk land meedoet aan de liedjescompetitie. Tot dusver weinig succesvol. Verder dan twee keer een zevende plaats kwam het land namelijk nooit. De eerste keer was in 1995 (Darja Švajger met Prisluhni mi) en de tweede keer in 2001 (Nuša Derenda met Energy). Vorig jaar was er weinig om over naar huis te schrijven: het countryachtige Blue and red van zangeres ManuElla strandde in de tweede halve finale.