Op zondag kijk je vooruit naar de aankomende week. Je leest de krant, slaapt uit of maakt een wandeling door het bos. In Boekarest had Ester Peony het tijdens de Roemeense nationale finale gisteravond echter over een volstrekt andere zondag. In haar lied On a Sunday bezingt ze hoe de lyrische ik verlaten wordt. Alles is voorbij, maar niet voor Ester. Zij mag Roemenië vertegenwoordigen in Tel Aviv.

Selecţia naţională
Al sinds 1993 bepaalt de Roemeense publieke omroep TVR via een binnenlandse liedjescompetitie wie het land mag vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival. Torenhoge favoriet was dit jaar de zestienjarige Laura Bretan. Bij de bekendmaking van de punten van het thuispubliek leek zij ongenaakbaar eerste te worden, maar de vakjury en de televoters bleken niet eensgezind. Zij gaven niet Laura, maar Ester Peony met On a Sunday het hoogst aantal punten. Zo zorgde de 24-jarige Ester voor een grote verrassing door met de overwinning naar huis te gaan.

YouTube-talent
Ester Alexandra Crețu, zoals ze eigenlijk heet, werd geboren in Boekarest, maar groeide op in Canada. Een vooraanstaand Roemeens platenlabel ontdekte haar in 2014 via YouTube. Hier zong Peony bijvoorbeeld een overtuigende cover van My heart is refusing me, het lied waarmee Loreen het jaar vóór haar songfestival-winst meedeed aan de Zweedse voorrondes. Sindsdien zat de Roemeens-Canadese zangeres niet stil. Afgelopen voorjaar bracht ze een EP uit, en de bedoeling is om na het Eurovisie Songfestival haar debuutalbum te presenteren.

Verbeelding
On a Sunday kenmerkt zich door een spannend gitaarriffje en hoogdravende paukenslagen in het refrein. De tekst laat hier en daar weinig aan de verbeelding over. Watching the smoke rise from the ashtray, filling the room with pain. Later in het nummer richt de ik-persoon zich tot de schuldige, degene die wordt gemist. I will always be waiting for you to come back home to me […] Loving you is a hard price to pay. Interessant feitje: Esters styliste, Ioana Badea Victoria, schreef mee aan het lied.

Vaste prik in de finale
Roemenië doet het doorgaans goed op het Eurovisie Songfestival; in Eurostory’s klassement van gemiddelde scores staan de Roemenen op een elfde plek. Sinds de eerste deelname in 1993 werd twee maal de derde plaats gehaald (in 2005 en 2010) en eindigde het land vaak nét buiten de top tien. Vorig jaar greep rockband  The Humans met een elfde plaats in de halve finale net naast de eindstrijd, en dat was pas voor het eerst voor Roemenië sinds de invoering van halve finales. Ester Peony gaat met On a Sunday in ieder geval een poging doen om die finale weer te halen. En mocht de microfoon-trofee mee naar Boekarest worden genomen, dan zal er ongetwijfeld een afterparty volgen. Op zondag, natuurlijk.

 


Meer weten over de andere inzendingen van 2019? Klik hier.