Vandaag, 23 april 2023, is het exact veertig jaar geleden dat de Vlaamse groep Pas de deux voorovergebogen het Eurovisiepodium opliep. Dat er door hen maar één zin gezongen werd: ‘Rendez-vous – maar de maat is vol en mijn kop is toe.’ En dat vijf keer achter elkaar. Plus twee keer half.

Protest
Na de verrassende winst in de Vlaamse voorronde werd de groep bij de reprise met door accu’s aangedreven toeters uitgejouwd. Zangeressen Hilde en Dett zongen er dapper tegenin en percussionist en brein achter de groep, Walter Verdin, gebaarde het publiek zelfs om nog harder boe te roepen. Een serieuze Nederlandse actualiteitenrubriek maakte een reportage over Rendez-vous en vroeg zichzelf – nogal Vlamofoob – af: Is dit de Belgenmop van het jaar?

Wegstrepen
Maar het lied heeft, ondanks dat ze achttiende van de twintig werden, veertig jaar overleefd en wordt nog altijd gedraaid – onlangs nog bij de uitreiking van een grote Vlaamse literatuurprijs. En dat terwijl het vooral door wegstrepen van tekst is ontstaan. Walter Verdin: ‘Rendez-vous is gemaakt in de nacht voordat de partituren van de drie nummers ingeleverd moesten worden. Ik weet nog goed dat ik die avond eerst wat pinten ben gaan drinken in De Appel, een café hier. Daarna ben ik naar de studio gegaan. Er was eerst een langere tekst, die had de broer van Dett, Paul Peyskens, gemaakt. Ik had dat riffje dat er nu onder klinkt al en toen heb ik net voor de limiet de demo gemaakt, op een klein synthesizerke. Met ingekorte tekst. “Rendez-vous, maar de maat is vol,” komt van Paul. Daar kon ik wel iets mee doen. “En mijn kop is toe” heb ik toegevoegd.’

Viering
Om het jubileum te vieren krijgen we van Walter Verdin zelf een vrolijk cadeautje, namelijk: die originele demo – de versie zoals hij die op het nippertje aan de selectiecommissie leverde. Die versie is (tijdelijk) hier te beluisteren en te downloaden.
Nog een presentje: de opname van de live-Eurovisie-versie wordt gedurende een week
gratis digitaal aangeboden via bandcamp.com (free download). Het betreft hier dus de
uitvoering met het Duitse orkest (het festival werd destijds in München georganiseerd) onder leiding van Freddy Sunder, die een swingend arrangement had gemaakt. Die versie vind je hier.

Dora van der Groen?
En eigenzinnig blijft eigenzinnig. Walter Verdin, nu vooral video-kunstenaar, dacht: waarom een gewoon persbericht schrijven als het ook ongewoon kan? Daarin valt bijvoorbeeld te lezen: ‘De band bestond uit twee leden: Walter Verdin en Dora van der Groen.’ Terwijl de band dus uit drie leden bestond, en Dora van der Groen daar zeker niet toe behoorde. Omdat ze een actrice was, destijds 55 jaar, absoluut legendarisch, maar zonder enige connectie met Eurosong of Verdin of Rendez-vous. Fake news dus! Hoe belandde zij dan toch in het jubileumpersbericht? Simpel: Verdin liet het schrijven door Chat GPT.

Verdammte
Ach, en toch nog een andere leuke viering: het Vlaamse radiostation Studio Brussel bestaat ook precies veertig jaar. En de eerste plaat die ooit draaiden was Rendez-vous. Vandaar dat ze nu een heerlijke band in hemdsmouwen (Die Verdammte Spielerei) vroegen om een nieuwe versie van het lied te maken. Luister hier en geen enkele maat is nog vol.


Foto: Door Pasdedeux – Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17317131