Na een afwezigheid van meer dan dertig jaar doet Luxemburg weer mee aan het Eurovisie Songfestival. Van 1993 naar de achtenzestigste editie van het Eurovisie Songfestival: het is een mooie sprong, die uitgevoerd wordt door de half-Israëlische zangeres TALI.  

Fighter
Fighter
is het popnummer dat Tali Golergant (haar artiestennaam is TALI) zowel in het Frans – één van de drie officiële talen in Luxemburg – als in Engels zingt en dat de luisteraars aanmoedigt om elke dag weer zijn, haar of hun dromen na te jagen en te blijven vechten:
Kom, ik laat jou nooit in de steek.
Ik weet dat jij een vechter bent.
Houd de liefde in je hart vast,
je weet dat je een vechter bent

Het perfecte nummer
TALI stuurde bij haar auditie vier eigen nummers op. Geen van deze songs haalde de Luxemburgse voorronde. Fighter was al drie jaar terug geschreven tijdens een song writing camp, maar tot dan toe was er geen geschikte uitvoerende gevonden. Een van de componisten van het nummer, Silvio Lisbonne, in een interview met RTL Luxemburg: ‘We hadden het nummer naar de Eurovisieproductie in Luxemburg gestuurd, zij vonden het geweldig. Het duurde weken voordat we iemand konden vinden die het kon zingen, en toen vonden we TALI.’

Doorzetten
‘Toen ik het hoorde, voelde het als van mij,’ zegt TALI. Het nummer sprak haar aan vanwege de uitdagingen die komen kijken bij het starten van een muziekcarrière, en vanwege het feit dat ze ondanks tegenslagen toch door heeft gezet en nu voor Luxemburg op het Eurovisiepodium mag staan. Het nummer is vocaal niet simpel, maar dat ziet TALI als een uitdaging.

Wereldreiziger
Door het vele rondreizen heeft TALI al veel van de wereld gezien. De nu drieëntwintigjarige zangeres is geboren in Jeruzalem en verhuisde toen ze vijf maanden oud was naar Zuid-Amerika. Daar heeft ze gewoond in Chili (vier jaar) en Argentinië (zes jaar). Uiteindelijke vestigde TALI zich – tien jaar geleden – samen met haar familie in een klein plaatsje in Luxemburg. Al deze landen hebben een speciale plaatjes in haar hart, Tali noemt zichzelf dan ook een Israëlische, een Luxemburgse én een Latina.

Passie
Haar passie voor muziek ontstond op zevenjarige leeftijd toen ze haar talent voor pianospelen ontdekte. Vijf jaar later begon TALI met zingen, waarnaar ze op haar zestiende haar eerste nummer uitbracht met haar band Blue Stripes. Om haar droom om muzikant te worden waar te maken, verhuisde TALI in 2019 opnieuw. Dit keer naar New York, waar ze de opleiding musical en theater studeerde, die ze in mei 2023 heeft afgerond. Om haar talent voor muziek en zang door te geven en tegelijkertijd wat geld te verdienen, gaf ze muziekles op een school.

Songfestivalambitie
‘Ik had zelf nooit echt de ambitie om mee te doen aan het Eurovisie Songfestival,’ vertelt TALI in meerdere interviews, maar haar opa stuurde haar elk jaar updates over het evenement. ‘Hij was groot fan.’
TALI: ‘Toen in Luxemburg bekend werd dat het land mee zou doen aan het Eurovisiesongfestival dit jaar, was in iedereen in het land enthousiast. Voor het eerst in eenendertig jaar deden we weer mee,’ voegt TALI toe. Tijdens de bekendmaking was TALI in New York, waar haar telefoon overstroomde van de berichten van vrienden en familieleden, die haar stuk voor stuk aanspoorden om auditie te doen – wat ze deed, met bekend resultaat.

Israël
De Israëlische afkomst van TALI en haar betrokkenheid met het land, zorgt voor enige ophef. Een groot deel van haar team is Israëlisch, TALI bezoekt het land jaarlijks en haar broer is soldaat in het Israëlische leger. TALI zegt daarover in een interview met songfestivalsite Euromix: ‘Ik hou van Israël.’ Maar ze benadrukt in hetzelfde gesprek ook dat ze op het Eurovisiesongfestival staat om Luxemburg te vertegenwoordigen en niet Israël. Ondanks dat dat land haar na aan het hart ligt, is Luxemburg haar thuis. TALI: ‘Ik ben hier om muziek te maken, ik ben hier om liefde en vriendelijkheid te verspreiden.’