Loïc Nottet – de Belgische verrassing uit 2015 – breidt zijn oeuvre op een bijzondere manier uit, want er is opeens… een korte film! Met een verhaal dat past bij Nottets eerdere vertellingen. Wat is dat verhaal? Eurostory zocht het uit.

Doctor, Doctor!
Op 30 oktober 2017, twee jaar na zijn deelname aan het Eurovisiesongfestival met Rhythm Inside, brengt Loïc Nottet het nummer Doctor uit. Hierin zingt hij vanuit een clownachtig personage, voorzien van witte make-up met rode accenten, dat op het verkeerde pad is geraakt en nu op zijn driewieler door de straten crost op zoek naar slachtoffers.

Hij is niet schuldig, vindt hij zelf: ‘I’m just a victim of a candy trick. I just fell in love with that TV bitch.’

Het is de candy die hem ertoe aanzette. Hij zoekt zijn heil bij de ‘doctor’, ook al vertrouwt hij die niet: ‘You just want the bill to give the pills. You’re bringing out the worst of me, now I kill.’

Hij vlucht voor de dokter: ‘Let’s play hide and seek.’

Candy takes over
Twee jaar later, op 31 oktober 2019, brengt Loïc Nottet de film Candy uit.

De hoofdpersoon (we noemen hem vanaf nu ‘evil clown’) voorziet zichzelf van een nieuwe laag make-up, deze keer met grote donkerblauwe vlekken rond de ogen. Hij bekijkt zichzelf in het laatste stukje afgebroken spiegel van de immense villa die hij nu bewoont. Doktertje – ‘sweet, sweet doctor – stupid doctor!’ – is dood…

… en de grootse viering van zijn obsessie kan beginnen.

Doctor kreeg een videoclip, Candy krijgt een hele musical, bestaande uit vier muzikale nummers: Candy house, Candy maker, Candy land en Candy.

Candy de musical
Dat er grootser dan ooit wordt uitgepakt, blijkt al uit de kenmerken van de muziek, die doen denken aan vaudeville en musical: harpen, plucked strings en triangels voor een dromerig effect; hoge fluitmelodieën die met de evil clown meezingen om zijn vrolijke krankzinnigheid te onderstrepen; glijdende trombones, hoorns en trompetten, die het arrangement verder optillen en de muzikale nummers nog meer epische grootsheid geven; trommels en cymbalen die in sommige uitspattingen elke slag in het 4/4 metrum accentueren; achtergrondkoortjes die met hun dromerige howling wind-klanken grote toonafstanden overbruggen en een dromerige en spookachtige sfeer neerzetten.

Ook de filmbeelden schreeuwen ‘musical’. Het grote koor en het dansensemble in Candy land, inclusief een oude Amerikaanse slee, verwijzen naar grote filmmusicals als West Side Story.

Candy de hitsong
De film wordt afgesloten met de hitsong Candy, die qua muziek, qua thema en qua titel de directe tegenhanger is van Doctor. We horen hier een minder illustrerende en een meer gangbare popsound, met een hiphop-beat, doordringende R&B-achtige vocalen, en pre-choruses die gebracht worden in een rappende zangstijl.

Vijf dagen na de release van de film, op 5 november, brengt Loïc een kortere versie uit waarin alleen dit nummer voorkomt (zie uitgelichte video). Het is een subtiel signaal aan fans en media. De film is niet enkel een op zichzelf staand werk, maar ook het vehikel dat zijn hitsong moet lanceren.

Een artiest met een verhaal
En zo laat Loïc Nottet zichzelf steeds meer zien als kunstenaar met een strategie. Van de planning van releasedata tot de verwijzing naar eigen nummers; het gebeurt op doordachte wijze. Hij gebruikt het medium film om zichzelf ten volle te promoten, niet alleen als zanger en songwriter, maar ook als talentvol acteur, allround performer en verhalenverteller.

En het verhaal dat hij hier vertelt, is niet eentje van groei, maar van verval. De evil clown crost niet meer op zijn driewieler door de straten, hij woont nu in een villa. Maar de villa is leeg. De vorm is groter geworden, en daarmee ook de leegte.

Dit alles komt symbolisch samen in een kort filmisch moment na het nummer Candy maker. De evil clown maakt een pathetisch gebaar met een fleurig pistool, en schiet zichzelf vervolgens via de kin door het hoofd. Een confettiregen valt neer, terwijl hij gehurkt zit bij een speelgoedwagentje en dreigend in de camera kijkt. Het is een viering van het theatrale gebaar. Het is uitvergrote nepheid, maar dan echt. Het is het Halloween-verhaal dat Loïc Nottet ons wil vertellen.


Bovenaan dit artikel is de korte versie van Candy te zien, bekijk hier de lange versie.