Dit jaar stuurt IJsland een oude bekende naar Malmö: Hera Björk. De in Reykjavik geboren zangeres (1972) is inmiddels uitgegroeid tot één van de muzikale gezichten van IJsland. Ook in het buitenland heeft de zangeres, na haar eerdere deelname aan het Eurovisie Songfestival, indruk gemaakt. Op het gebied van ervaring heeft de zangeres een gigantische voorsprong op de andere deelnemende artiesten.
Hera Björk
Hera Björk is voor de Songfestivalkenners geen onbekende. In 2010 deed de zangeres ook mee met het liedje Je ne sais quoi. Ze werd toen in de halve finale derde en uiteindelijk in de finale negentiende. In Belgrado, twee jaar eerder, was Hera één van de achtergrondzangeressen van de IJslandse songfestivalinzending Euroband. In 2009 probeerde Hera voor Denemarken met Someday mee te doen aan het Eurovisie Songfestival, maar werd in de Dansk Melodi Grand Prix tweede. Ze reisde uiteindelijk toch mee naar Moskou als achtergrondzangeres voor de IJslandse Yohanna (die dat jaar ook tweede werd). In 2010 stond ze dus eindelijk als soloartiest op de voorgrond. Hier bleef het echter niet bij, want in 2015 stond ze achter haar collega Maria Olafs op het podium. In 2019 was ze de stemcoach van Hatari – en dit jaar, tijdens haar zesde festival, doet ze dus zelf weer mee, nu met het liedje Scared of heights.
Muzikale familie
Voor het jongste kind van Hera Björk was het nog moeilijk te beseffen dat zijn moeder al eerder deel uitmaakte van het grote Eurovisie Songfestival. In 2010 was hij zes, en dus nog te jong om mee te reizen naar Oslo en het optreden van zijn moeder zag hij pas jaren later. Dit jaar zijn beide kinderen mee naar Malmö om hun moeder aan te moedigen. Overigens is optreden heel gebruikelijk in de familie: ook Hera’s moeder en haar dochter zijn actief in de muziekindustrie.
(Not) Scared of heights
Kijk hoe ver we zijn gekomen,
staande op de rand van een belofte.
Ik ben niet iemand die risico’s neemt,
pijn heeft me geleerd om voorzichtig te zijn.
Vanwege de titel van het liedje heeft de songfestivalveteraan al meerdere keren de vraag gekregen of ze zelf hoogtevrees heeft. Het antwoord hierop is: nee. Hoewel het liedje van Hera over het overwinnen van angsten gaat, hoeft dit niet specifiek hoogtevrees te zijn. Ze beschrijft het liedje als een gesprek tussen haar en een andere persoon waarin ze een overeenkomst willen sluiten. Ze is trots op hoe ver ze samen zijn gekomen, maar vraagt zich ook af of ze nog een stap verder gaan óf dat ze het hierbij laten. ’Ben ik bang voor hoogtes of ben ik bang dat je me verlaat?’ Als volwassen vrouw heeft Hera Björk geleerd dat de angst zelf je niets kan doen maar dat, als je hem bezit van je laat nemen, hij je tegen zal houden. Zelf vertelde Hera dat ze momenteel door de menopauze gaat en dat ze daar heel bang voor was. Inmiddels heeft ze de tools die ze nodig heeft en kan ze ermee omgaan. Scared of Heights gaat dus over het overwinnen van welke angst dan ook.
Zware outfit
Hoewel de Je ne sais quoi-outfit van 2010 nog regelmatig uit de kast wordt gehaald staat Hera Björk in Malmö met een gloednieuwe outfit op het podium. Enige nadeel: die weegt maar liefst zes kilo. Gelukkig heeft Hera zich hier de afgelopen tijd op voor kunnen bereiden. De zangeres maakt in IJsland namelijk deel uit van een lokale workout groep die een aantal keer per week samenkomt om oefeningen te doen, waaronder het dragen van zandzakken. Haar songfestivalkleding, zegt ze, voelt als het dragen van zandzakken – en dan de hele dag.
Bashar Murad
Vanuit heel Europa werd er aandachtig gekeken naar de IJslandse muziekwedstrijd Söngvakeppnin, voornamelijk omdat de Palestijns-IIslandse artiest Bashar Murad met zijn Wild west als grote kanshebber werd gezien. Dat was hij ook – na de eerste stemronde. Maar bij de tweede en beslissende ronde (die tussen alleen Bashar en Hera Björk ging) kreeg Hera veel meer stemmen. Even waren er nog wat twijfels over hoe eerlijk het stemmen verlopen was en uiteindelijk is er ook een onafhankelijk onderzoek gestart. RÚV, de publieke omroep in IJsland, heeft toen geconcludeerd dat er inderdaad wat fout is gegaan tijdens het stemmen, maar dat dit geen rol heeft gespeeld bij de uiteindelijke uitslag. Vooraf had de IJslandse omroep aangegeven dat er aarzelingen waren om naar deze eindronde te trekken, vanwege de deelname van Israël. ‘De beslissing is mede aan de winnaar,’ werd er van tevoren gezegd. Na een paar weken kwam echter de beslissing: Hera treedt aan in Malmö.
copyright foto: Alma Bengtsson/EBU