Er zit vier jaar tussen de jongste (Elín) en de middelste (Beta), en vijf jaar tussen haar en de oudste (Sigga). Hoe oud ze precies zijn? Dat zeggen ze nergens. Maar de zussen Eyþórsdóttir hebben al een leven vol omzwervingen achter de rug. Bij hun ouders op de achterbank ontdekten ze dat ze heel mooi in harmonie konden zingen, jaren later kwamen ze in de housemuziek terecht, en nog meer jaren later – nu, in 2022 – als IJslands folktrio op het Eurovisie Songfestival in Turijn. Wat was hun pad precies? En waar zingen ze over?
Huis
Waarom zijn jullie begonnen aan housemuziek? is een vraag in een interview uit 2013. Het antwoord: ‘Nou, we houden van muziek en we houden van huizen, dus het leek ons wel een goede combi.’ Een grapje van één van de drie.
House
Een vriend van Elín zei in 2012 dat het hem heel leuk leek om de drie zussen samen te horen zingen op een housebeat. Sigga en Beta maakten zich even los van hun soloprojecten – een opleiding componeren en een opleiding piano – en stortten zich op dit zussenproject. De demo van Ain’t got nobody werd goed ontvangen door het publiek en ‘we besloten voor altijd bij elkaar te blijven.’ De groep Sisý Ey was geboren. Ze namen liedjes van hun solocarrières, meer in het genre country-folk, als basis en stopten die in de housemolen, waardoor veel liedjes nu een akoestische en een houseversie hebben.
Een plan om een album of om zelfs hun hit Ain’t got nobody als single uit te brengen hadden ze niet, en ze focusten zich op de live performance, ‘terug naar de basis’.
Jeugd
Bij alle vier kinderen is ADHD geconstateerd – ja, vier, want broertje Eythor is er ook – en bij de drie zussen uitte dit zich in een gebrek aan focus, ook in de muziek.
Sigga zegt: ‘Omdat mama en papa muzikanten waren, en ik vaak hoorde hoe slim ik was, dacht ik dat niet hoefde te oefenen. Maar toen gingen de anderen me voorbij!’
Beta zegt: ‘Ik leerde piano spelen maar ik was ermee gestopt omdat ik het niet moeilijk genoeg vond. Ik heb daar nu spijt van.’
Paden
Pas op haar zevenentwintigste ging Beta naar FÍH, dé muziekschool van IJsland, om op professioneel niveau piano te studeren. Nu heeft ze een baan als muziekleraar voor kinderen.
Elín leidde een paar jaar een losbandig leven in New York, werd toen moeder en werkt nu op een welzijnsafdeling.
Sigga reisde als au-pair de wereld rond, ging een studie doen in muziek componeren, trouwde ondertussen met een Amerikaan, kreeg vier kinderen en studeert nu verpleegkunde.
‘Ik ben een beetje all over the place en ik weet niet wat ik wil worden als ik groot ben’, zegt ze.
Maar werken met kinderen doen ze graag. Ze zetten zich in voor transkinderen, en tijdens interviews rondom het Songfestival dragen ze dat uit.
Steun
Onder de naam ‘Sigga, Beta & Elín’ – maar ook onder de naam ‘Tripolia’ (en nu ook ‘Systur’) – zijn de zussen sinds 2017 actief, toen hun eerste single Bounce from the bottom uitkwam. Zo snel als het kon hebben ze hun jonge broer Eythor erbij betrokken. ‘He is a musical genius’, zegt Beta.
Eythor zegt: ‘Als we samen optreden lijkt het alsof we met een onzichtbare draad aan elkaar vastzitten.’
Elín voegt hieraan toe: ‘Omdat we elkaar zo goed kennen, kunnen we aan onze energie aanvoelen of we ons oké voelen of niet. Voor het optreden checken we dat altijd bij elkaar.’
Með hækkandi sól
Zo begon dus ook hun winnende optreden in de IJslandse voorronde. Með hækkandi sól heet het. De titel is een oud IJslands gezegde, ‘Met de rijzende zon’, wat duidt op de komst van de lente na de lange winter. 20 december is het keerpunt. Vanaf die datum komt de zon steeds hoger en wordt het lichter met de dag. Het is een teken van hoop.
Vistarband
De zussen hebben het nummer niet zelf geschreven. Een andere artiest, Lay Low, schreef het, en hoopte dat zij het zouden aannemen. Lay Low zegt dat ze het schreef vanuit het perspectief van een achttiende- of negentiende-eeuwse IJslandse vrouw die lijdt onder de Vistarband. Vistarband was de wet die sinds de vijftiende eeuw voorschreef dat alle mensen zonder eigen stuk land in dienst moesten bij een boer. Ze moesten er niet alleen keihard werken, ze moesten er ook wonen. Voedsel voor het volk ging boven vrijheid. Pas als ze zelf doorgroeiden tot boer mochten ze een gezin stichten. Omdat er meer vrouwen dan mannen waren, bleven veel vrouwen hun leven lang in gevangenschap.
Maar wel: með hækkandi sól.
Beroemd
De stemmen van Sigga, Beta en Elín klonken mooi in dit nummer, de boodschap klonk mooi in hun stemmen, en sinds het winnen van de IJslandse voorronde zijn ze van de ene op de andere dag beroemd geworden. ‘Het helpt me daarbij niet dat ik zo introvert ben’, zegt Elín.
Songfestival
Of ze zelf ook fan zijn van het Songfestival, beantwoorden ze met een anekdote. Toen ze in hun partyjaren zaten deden ze drinkspelletjes bij het voting-gedeelte van de show. Ze kozen allemaal een land, en als dat land meer dan 6 punten kreeg, moest diegene drinken. ‘Sigga koos voor Denemarken in 2013…’
En wat zou de perfecte plek zijn om een keer op te treden? ‘Op een zwevend podium in de ruimte.’
Bronnen:
Interview mbl: https://www.mbl.is/frettir/innlent/2022/03/20/fekk_knus_fra_hverju_einasta_barni/
Interview jajajamusic: https://jajajamusic.com/2016/11/spotlight-interview-sisy-ey/
Interview The Reykjavík Grapevine: https://grapevine.is/grapevine-airwaves-2012/2012/09/30/superjack-soul-sisters-sisy-ey-interviewed/
Interview Nordic Style Mag: https://www.nordicstylemag.com/blog/2013/09/interview-sisy-ey
Interview Wiwibloggs: https://www.youtube.com/watch?v=SACzZFuMix4&t=165s
Interview Eurovisionlive: https://www.youtube.com/watch?v=HZ8a99FufxY