Na een paar jaar van wat belegen songs stuurt Denemarken dit jaar een modern popnummer met hitpotentie naar het Eurovisie Songfestival 2023, gezongen door een jonge zanger met een mega-following op sociale media. We hebben het over Reiley en zijn song Breaking my heart. Twee vragen: 1) Waar gaat het lied over? En 2) waar komt deze superster ineens vandaan?

1) Het lied
Modern dus, zo klinkt het nummer. We horen een drummachine, robotachtige stemvervormingen en echo-effecten boven de zang. En zoals de titel al doet vermoeden: Reiley beschrijft een gestrande liefdesrelatie. Maar is de relatie wel gestrand?
Roze luchten, rode wijn, je was van mij, die september, dat is die ene fijne herinnering die helaas zó hardnekkig is dat de ik-persoon (misschien Reiley zelf) naar de relatie blijft terugverlangen. Hij wil de persoon vergeten en verdergaan met zijn leven, maar makkelijk is het niet, want zodra jij iets begint, zit ik weer in mijn hoofd. Is er geen tussenoplossing mogelijk? vraagt de ik-persoon zich af.
Aan en uit, vind mij ergens halverwege.

2) De artiest
‘Hi guys,’ zegt Reiley (geboren als Rani Petersen) in een microfoon tijdens de persconferentie van Israel Calling, waar alle aanwezige artiesten op een kluitje zitten (het is een grappig gezicht). ‘Ik kom van de Faeröer eilanden. Het is een heel klein land dat onderdeel is van Denemarken en zo’n vijftigduizend mensen telt. Het zijn achttien eilanden, het is een ruig en robuust terrein, het zijn bergen en rotsen, heel mossig. En een van mijn grootste inspiratiebronnen is het maken van lange wandelingen in de Faeröerse natuur. Het is heel klein. En juist doordat het gebied zo klein is, werden mijn dromen heel groot.’

Het is na zo’n wandeling dat hij besloten moet hebben: ik ga nu echt een microfoon en een green screen fixen.

TikTok
Reiley is heden ten dage een vijfentwintigjarige jongen met tien miljoen volgers op TikTok. Zelf omschrijft hij zijn weg naar dit succes als een combinatie van:
– het vroeg omarmen van het medium (in 2019 was hij één van de eerste die TikTok gebruikte om zangfilmpjes op te nemen)
– hard werken
– content maken die authentiek voelt voor jezelf
– geluk hebben.

Kleur
In zijn filmpjes had hij al meteen een eigen visuele stijl: een beeldvullend kleurvlak – elke keer een andere kleur – als achtergrond, waarvoor hij staat te zingen. En elke keer zingt hij pop – van Tones And I tot SZA en van AJR tot Stella Jang. Die laatste is een Zuid-Koreaanse singer-songwriter, en tijdens een cover van haar liedje Colors veranderen de kleurvlakken zelfs mee met de songtekst:

I could be red
or I could be yellow
I could be blue
or I could be purple
I could be green or pink or black or white
I could be every colour you like

Clips
Toen hij een platendeal tekende bij Atlantic Records, nam hij de kleuren mee. En hij voegde er grote op elkaar gestapelde blokken aan toe, en ook perfect bijbehorende outfits (waardoor hij soms bijna opgaat in zijn eigen decor), zoals we in de videoclip van zijn debuutsingle Let it ring (2021) kunnen zien.

Korea
Met name in Zuid-Korea maakt Reiley furore. AB6IX is een Koreaanse boyband met een soortgelijke visuele stijl als Reiley, en het is dan ook niet zo verwonderlijk dat zij samen een single hebben opgenomen: Moonlight (2022).
Grappig detail: Wanneer in een online Koreaans interviewprogramma Reiley’s naambalkje verschijnt, wordt hij aangeduid als ‘rising pop artist in the UK’.

Dichtbij!
En ineens was hij even op Deense bodem, voor de Deense voorronde, in februari. Want, zegt hij in een interview, het is tijd om meer connectie te maken met zijn thuisland. En hij heeft overigens niet alleen maar in Los Angeles gewoond. ‘Ik woon nú in Denemarken, voor Dansk Melodi Grand Prix. En hiervóór woonde ik in Londen. Dat is best dichtbij Denemarken en de Faeröer.’
En door!

Warschau, Tel Aviv, Madrid…
Toen ik hoorde over de Eurovisie-pre-party’s had ik niet verwacht dat dat zo’n groot ding zou zijn.’ Maar ineens was zijn aprilmaand volgeboekt. Hij vloog naar Warschau, en naar Tel Aviv, en toen naar Madrid – ‘Het is fantastisch, zo veel energie, ik probeer het bij te houden!’ – en van Madrid naar Amsterdam – ‘de één na laatste, morgenochtend het vliegtuig in!’ – en van Amsterdam naar Londen.

Liverpool!
Hij is opgelucht om nu in Liverpool te zijn. ‘Ik ben een angstig persoon, al dat reizen is stressvol voor mij.’ En bovendien: ‘Hier is alles georganiseerder.’ Over de performance zelf is hij niet gestrest. ‘Ik doe maar één song. Eén show die ik perfect kan maken.’ En dat is dus wat we dit jaar op het Eurovisie Songfestival van Denemarken te zien krijgen: het product van een uitgesproken perfectionist.

‘De verf op het decor was nog niet helemaal goed, daar wordt nog wat aan gedaan.’Foto: Reiley / Eurovision.tv