Vandaag starten de repetities voor het Eurovisie Songfestival van 2016. En het belooft meteen een drukke dag te worden, want maar liefst negen landen komen in actie: Finland, Griekenland, Moldavië, Hongarije, Kroatië, Nederland, Armenië, San Marino en Rusland. Vanuit het perscentrum houdt onze redacteur Dave Boomkens de laatste ontwikkelingen bij. Volg hieronder het laatste nieuws uit Stockholm.

19:20 – En met de Russische persconferentie sluiten we de eerste repetitiedag af. Dank voor het volgen!957eaca8-1d5e-4079-a5fc-6ff488793953

18:45 – En ook de eerste repetitie van de Russen is terug te kijken.


18:30 –
In het perscentrum wordt Armenië toch wel als dé verrassing van vandaag gezien.

18:25 – Inmiddels staat het optreden van San Marino ook online.

17:45 – Zie hieronder een foto van het Russische optreden.

TH0000123_7
Bron: Eurovision.tv
Fotograaf: Thomas Hanses

17:20 – Bekijk hieronder het mysterieuze optreden van de Armeense Iveta.


16:55 – 
De Russen pakken uit. Qua staging is het grootser en intenser dan het optreden van Måns Zelmerlöw, de Zweedse winnaar van vorig jaar. Gedurende de drie minuten wordt er gewerkt met 3D-effecten, heeft de Russische zanger Sergej adelaarsvleugels op z’n rug en springt hij over zwevende ijsschotsen. Meest opvallende is het projectiescherm op de achtergrond dat verandert in een klimwand. Wel zijn er nog wat puntjes voor verbetering: zo is de afstemming tussen de backing vocals en Sergej niet optimaal en werpt de Rus weinig blikken in de camera. En tijdens de eerste omloop ging de zanger uit Rusland op z’n snufferd.

16:40 – Op dit moment staat Douwe Bob de internationale pers te woord. De 23-jarige zanger laat tijdens zijn optreden op het Eurovisie Songfestival een stilte vallen. Dat doet hij om de kijkers te inspireren om zo nu en dan een moment van rust te nemen. ‘Een moment om je hectische leven onder de loep te nemen en je te realiseren waar het eigenlijk om draait. Kijk om je heen, leef en doe rustig aan.’ Ook gaf Douwe Bob aan dat de stilte maar liefst tien seconden gaat duren en had hij de lachers op z’n hand door te grappen over windmolens en Zweedse balletjes.

16:30 – Bekijk hieronder de allereerste repetitie van ‘onze’ Douwe Bob.


16:15 – San Marino
heeft zojuist opgetreden. De Turkse zanger Serhat droeg een witte broek, een blauwe slobbertui, paarse hoed en wordt op het podium vergezeld door vijf achtergrondzangeressen. Het doet allemaal erg disco aan, maar in het perscentrum wordt het optreden van de Turkse zanger vergeleken met Austin Powers die een nachtclub aandoet… Leuk element: ook San Marino maakt gebruik van 3D-elementen. Op de achtergrond worden namelijk danseressen geprojecteerd.

16:10 – Bekijk hieronder het optreden van de Kroatische zangeres.

 

15:55 – De Kroatische zangeres Nina staat de pers te woord.

9e42156a-795b-4638-986d-e1a0ee7199db

15:17 – Douwe Bob en regisseur Hans Pannecoucke oefenen op de interactie tussen zanger en publiek.

15:11 – We gaan door naar Armenië. En de Armeniërs pakken dit jaar ongelooflijk uit op het podium. Het eerste applaus in het perscentrum is dan ook – terecht – voor zangeres Iveta die zwarte hotpants draagt, een cape, maar vooral visueel ongelooflijk uitpakt. Er wordt heel erg gewerkt met speciale 3D-effecten en de Armeniërs halen dan ook het maximale uit de drie minuten.

14:52 – De eerste beelden van de Hongaarse repetitie staan inmiddels ook online.


14:44 –
Zie hieronder de imposante jurk van de Kroatische deelnemer.

TH0000123_16
Bron: Eurovision.tv
Fotograaf: Thomas Hanses

14:32 – Tijdens een groot deel van het optreden van Nederland is er een grote klok op het podium geprojecteerd. Het decor bevat tal van warme, karamelachtige kleuren. Halverwege het lied rent Douwe Bob (die in een Prince-achtig paars pak gekleed gaat) naar een kleiner podium in het midden van het publiek om zodoende contact te maken met de fans. Het geheel straalt iets bijzonder sympathieks uit.

14:15 – Het is bijna tijd voor de eerste repetitie van Douwe Bob.

13:57 – Het is tijd voor Nina Kraljić, de zangeres uit Kroatië. Vergeet de jurk van Trijntje, want de Kroaten starten met een cape van jewelste. Op de cape is een boom geprojecteerd en halverwege het lied wordt deze afgeworpen. Vocaal is het dik in orde en dat gaat de Kroaten ongetwijfeld punten opleveren.

13:35 – En ook de repetities van Griekenland en Moldavië zijn te bekijken:

 

 

13:00 – En Douwe Bob is onderweg naar de arena.

12:40 – Een deel van de eerste repetitie van Finland staat online. Check hieronder het fragment:

 

12:15 – De Hongaren gaan dit jaar voor heel veel rood. De ondergrond oogt vulkanisch en de achtergrondzangers worden gehuld onder een rode gloed. Zanger Freddie uit Hongarije draagt een bruin-lederen jacket en het hele optreden wijkt weinig af van zijn optreden tijdens de nationale finale.

12:00 – Het optreden van Moldavië in beeld gevangen: zangeres Lidia Isac die wordt bijgestaan door een astronaut. De foto is afkomstig van Eurovision.tv en gemaakt door Thomas Hanses.  

Moldavie

11:25 – De zangeres van Moldavië draagt een gouden jurk en wordt halverwege het lied bijgestaan door een astronaut. Het astronautenstukje doet denken aan het optreden van de Montenegrijnen uit 2013. Vocaal wordt zangeres Lidia overeind gehouden door haar backing vocals. Decor is grotendeels donkerblauw.

11:15 – Een vluchtige blik op de lijstjes. Rusland staat momenteel eerste bij de bookmakers, Frankrijk op twee en Douwe Bob op plek veertien.

Bookmakers

11:00 – Wat foto’s vanuit het perscentrum.

b32b0866-5c91-4c3e-9e18-393632ca2fe1425af673-ae89-4bc4-8cac-fc0a43b6adaf

10:45 – Bij de eerste repetitie van Griekenland is er in het perscentrum geen geluid hoorbaar. Het komt dus vooral op het visuele aan. Tijdens het optreden maken de Grieken veel gebruik van rood-oranje-tinten om de opkomende zon te symboliseren die in het lied centraal staat. We are the rise in the rising sun. De zangeressen, rappers en muzikanten zijn in het wit gehuld en er wordt veel gedanst op het podium.

10:00 – Het is maandagochtend 10.00 uur en Finland repeteert als allereerste. Zangeres Sandja draagt een lichtblauwe jumpsuit, is goed bij stem en wordt bijgestaan door vijf achtergrondzangeressen die druk in de weer zijn met hun microfoonstandaards (doet denken aan Lena Philipsson uit 2004). Er wordt gebruik gemaakt van veel shots van veraf waarna er ingezoomd wordt op de zangeres. Een prima eerste repetitie.

09:30 – Redacteur Dave Boomkens is binnen!

5aecd0cc-daed-4f27-b232-7f10f0aa73b7