Niet de Zweedse Loreen, maar de band Equinox vertegenwoordigt Bulgarije op het Eurovisie Songfestival in Portugal. Enige tijd deed het hardnekkige gerucht de ronde dat de winnares van 2012 een Bulgaarse afslag zou nemen, maar niets bleek minder waar. Bones heet het myserieuze nummer waarmee de vijfkoppige formatie straks het vliegtuig naar Lissabon instapt. Een lied met een donker randje: Love is like a blackhole / Everything is dark.

Donker randje
Dat donkere randje wordt kracht bijgezet door de videoclip die door de Bulgaarse omroep is aangeleverd. Een clip die uitblinkt in eenvoud. Zo lichten de woorden uit het lied op tegen een ondoorgrondelijke sterrenhemel om vervolgens weer te verdwijnen. En heel af en toe verschijnen – in willekeurige volgorde – de verstilde blikken van de artiesten in beeld. De clip creërt een sfeer die heel goed past bij de zin: Wanna thrive in the dust of the universe and way into unknown (‘Wil gedijen in het stof van het universum en de weg naar het onbekende’).

 

Nobody’s wife
Het mysterieuze wordt nóg meer kracht bijgezet door de verschijning zangeres Zhana Bergendorff. Met een opvallend witte pruik – tot aan haar kin – en een lange leren jas maakt zij een onalledaagse, bijna buitenaardse indruk. Ook doet zij qua voorkomen enigszins denken aan de Australische zangeres Sia. En dat is op z’n minst opvallend te noemen, want toen Zhana meedeed aan de Bulgaarse versie van X Factor droeg ze nog een dikke, vette rode kuif. Grappig detail: Zhana zong – in een van de liveshows – I have nothing van Whitney Houston en werd daarbij geintroduceerd met Nobody’s wife van ‘onze eigen’ Anouk.

Wonderduo
Naast Zhana wordt de formatie bemand door Georgi Simeonov (deelnemer Roemeense X Factor), Vlado Mihailov (achtergrondzanger Kristian Kostov in Kyiv), singer-songwriter Trey Campbell en Johnny Manuel. Laatstgenoemde nam vorig jaar nog deel aan America’s Got Talent en wist het tot de halve finale te schoppen. Kort erna werd het wat stiller rond Johnny. Daar zal straks ongetwijfeld verandering in komen, want Bones gooit hoge ogen bij de bookmakers en heeft een ijzersterk team achter zich. Zo is het Bulgaarse lied gecomponeerd door Borislav Milanov en Joacim Persson. Beiden waren eveneens verantwoordelijk voor If love was a crime van Poli Genova (4de in 2016) en Beautiful mess van Kristian Kostov (2de in 2017). Hét duo maakte een einde aan een ongekend langdurende Bulgaarse Eurovisie-malaise en ziet het zeker zitten om het festival naar Sofia te halen.

Drie
Hoewel het lijkt alsof Bulgarije al decennia aan het Eurovisie Songfestival deelneemt, is niets minder waar. Het debuut van de Zuidoost-Europese republiek liet namelijk lang op zich wachten.Terwijl buurlanden als Roemenië en Macedonië in de jaren negentig al debuteerden, kwamen de Bulgaren pas in 2005 om de hoek piepen. De aanloop naar de eerste deelname verliep echter niet geheel zonder kleerscheuren. Zo werd de band Kaffe ervan beschuldigd de wedstrijd gekocht te hebben. Met het lied Lorraine mocht de jazzformatie alsnog naar Kyiv waar het uiteindelijk op een negentiende plek in de halve finale strandde. Sindsdien drong Bulgaren slechts drie keer door tot de finale. Alle drie de keren eindigden zij echter wel bij de bovenste vijf. Afgaand op de voorspellingen van de gokkers is dat scenario opnieuw mogelijk.


Welke liedjes zijn er nog meer gekozen? Je ziet het allemaal op onze festival-pagina!