1,2 miljoen euro. Zoveel heeft Kalush Orchestra opgehaald met de verloting van Oleh’s iconische roze muts, én met de veiling van de Eurovisie Songfestival-trofee. Van de opbrengst schaft het Oekraïense leger onder meer twee drones aan.

Na het winnen van het Eurovisie Songfestival 2022 in Turijn is Kalush Orchestra weer terug in Oekraïne, waar ze onvermoeibaar doorgaan met het ondersteunen van het Oekraïense leger in de strijd tegen de Russische invasie. Dat daarbij alle middelen geheiligd zijn, bleek wel uit hun aankondiging om de Grand Prix, de ‘glazen microfoon’ die de winnaar van het Songfestival ontvangt, te veilen. Een unicum in de Eurovisiegeschiedenis.

Muts
Zanger en frontman Oleh Psiuk was duidelijk in zijn aankondiging: ‘Wij wonnen het Eurovisie Songfestival. Nu helpen we Oekraïne om de oorlog te winnen.’ Naast de trofee bood hij de iconische roze muts aan die hij op had tijdens de finale van het Eurovisie Songfestival. ‘Hier zitten Olehs zweet en tranen in,’ voegde tv-presentator Serhiy Prytula toe, met wiens stichting Kalush samen de veiling organiseerde.

‘Zo’n cool idee!’
Die muts werd niet geveild, maar verloot onder iedereen die minimaal vijf euro inlegde. De loterij bracht duizenden deelnemers wereldwijd samen. Opbrengst: 350.000 euro. Winnaar: Volodymyr, een Oekraïense ICT-specialist die in Tsjechië woont. In een interview met The New York Times verklaarde hij: ‘Ik heb meerdere loten gekocht, ik vond het zo’n cool idee.’ Hij is van plan een paar foto’s met de muts op te maken, ‘voor op mijn Facebook.’ Daarna wil hij de muts schenken aan een museum in Kyiv.

WhiteBIT
De glazen Eurovisietrofee werd niet verloot, maar voor ruim 850.000 euro geveild aan WhiteBIT, een Oekraïens cryptoplatform. Ze wonnen de veiling pas in de laatste minuten van onder meer enkele vermogende zakenmensen uit Kalush (Olehs geboorteplaats) en een liefdadigheidsfonds uit Washington. ‘Het is een groot bedrag,’ gaf een woordvoerder van WhiteBIT toe. ‘Maar het doel daarachter is nog zo veel groter.’ Wat het cryptoplatform met de trofee gaat doen, is nog niet duidelijk.

Drones
Van de opbrengst van in totaal 1,2 miljoen euro schaft het Oekraïense leger onder meer twee nieuwe PD-2 drones aan, zo kondigde de stichting aan die namens het leger de donaties beheert. Deze onbemande vliegtuigjes kunnen boven het slagveld surveilleren en ladingen droppen, zoals voedsel, medicatie en munitie. ‘Vrienden, dit is onwerkelijk!’ zei zanger Oleh nadat het eindbedrag bekend was. ‘We danken iedereen voor deze opbrengst. Elke euro kan het leven redden van een Oekraïense soldaat.’

 

Afbeeldingen: stills uit de Instagram-video van Kalush Orchestra.