Nationaal Songfestival 1976

In aanloop naar: Den Haag 1976

Aantal deelnemers: 5

Locatie: Congresgebouw Den Haag

Presentatie: Willem Duys

Dirigent: Harry van Hoof

Het Nationaal Songfestival 1976 bepaalde wie de Nederlandse vertegenwoordiger werd op het Eurovisie Songfestival 1976 .

  • Er waren elf jury's, uit de elf provincies, en elke jury mocht tien punten vergeven.
  • De deelnemers waren niet de minsten. Bolland & Bolland hadden aan het begin van de jaren zeventig een flinke reeks hits. De groep Lucifer (met zangeres Margriet Eshuijs en drummer Hennie Huisman) had het jaar ervoor het inmiddels zeer klassieke House for sale uitgebracht, en Spooky & Sue hadden al drie jaar achter elkaar een top-tiennotering in de Nederlandse hitparade.
  • Bijzonder waren de deelnames van Sandra Reemer (1950-2017) en Dries ('Andres') Holten (1936-2020). Als het duo Sandra & Andres hadden ze internationaal succes, niet in het minst door hun deelname aan het Eurovisie Songfestival 1972 met Als het om de liefde gaat', waarmee ze sterk vierde werden. In 1975 verbrak Holten bruusk de samenwerking en vormde een nieuw duo: Rosy & Andres. Met wie hij vervolgens meedeed aan ditzelfde Nationaal Songfestival.
  • Sandra Reemer won. Op het Eurovisie Songfestival 1976 werd ze negende.
  • Reemer had dus internationale songfestivalervaring vanwege haar deelname in 1972, maar zou ook in 1979 nog een keer meedoen, als frontvrouw van de groep Xandra, die om haar heen gevormd was, en onder productie stond van dezelfde broers Bolland die in 1976 nipt van haar verloren. De groep zong in Jeruzalem Colorado.
  • Maar de allereerste songfestivalpoging deed Reemer solo in 1970, ze zong tijdens het Nationaal Festival Voorbij is de winter, maar kreeg geen enkel punt.
  • Tenslotte was ze ook nog achtergrondzangeres voor Bernadette tijdens het festival van 1983.
  • Sandra Reemer, die ook een carrière als presentatrice opbouwde, overleed onverwacht in 2017 aan de gevolgen van borstkanker. Niet lang daarvoor sprak ze met Eurostory in een uitgebreid interview over haar leven en haar verschillende festivaldeelnames.

Nationaal Songfestival 1978 – 18/02/1976

Sorteer op
1
Spooky & SueDo you dig it
(Hans van Hemert/Sue Chaloner)
5e
5
2
Bolland & BollandSouvenir
(Ferdi Bolland/Rob Bolland)
2e
30
3
Sandra ReemerThe party's over now
(Hans van Hemert)
1e
35
4
Rosy & AndresI was born to love
(Dries Holten/Marshall Manengkei)
4e
17
5
LuciferSomeone is waiting for you
(Dick Buysman/Margriet Eshuijs)
3e
23

Punten per startpositie

Gerelateerde berichten