Zangeres Jamala heeft vanavond het Oekraïense ticket voor het Eurovisie Songfestival bemachtigd. De tweede plek was weggelegd voor The Hardkiss en het brons ging naar SunSay. Met het lied 1944 zingt de 32-jarige zangeres over de deportatie van 250.000 Krim-Tataren door het Sovjetregime van Stalin. Ook verwijst Jamala naar de huidige situatie van de Tataren op de Krim nu Rusland het schiereiland weer onder controle heeft.

Tijdens de nationale finale van Oekraïne was er niet alleen plaats voor politiek. Ook was er sprake van gedonder tussen de juryleden Konstantin Meladze (componist en producent) en Andriy Danylko die ook wel bekend is als het typetje Verka Serduchka waarmee hij Oekraïne vertegenwoordigde op het Songfestival van 2007. Na het optreden van finalist SunSay ontstond er tussen de twee juryleden een felle discussie over het lied Love Manifest. In aanloop naar de finale bleek dat SunSay begin 2015 al eens had opgetreden met dit nummer. Er waren zelfs verschillende fragmenten van terug te vinden op YouTube. En volgens de regels van het Eurovisie Songfestival mag een nummer in principe niet voor 1 september naar buiten worden gebracht. Om het allemaal nóg makkelijker te maken, trok jurylid Ruslana (winnares ESF ’04) de vaderlandsliefde van SunSay-zanger Andrei in twijfel. Zo zou hij de afgelopen tijd wel heel veel in Rusland hebben opgetreden.

Dit jaar wordt de dertiende keer dat Oekraïne deelneemt aan het Eurovisie Songfestival. Bij de tweede deelname in 2004 was het direct raak. Met het door haarzelf gecomponeerde Wild Dances – opzwepende combinatie van Oekraïense volksmuziek en westerse rock – won zangeres Ruslana. In 2007 veroverde Oekraïne het zilver met de in eigen land zeer populaire Verka Serduchka. De afvaardiging van Serduchka naar het Songfestival viel echter niet overal in goede aarde. Zo ontstond er in Rusland verontwaardiging over de in de tekst voorkomende woorden lasha tumbai, dat volgens critici fonetisch bedoeld was als Russia goodbye. Ook in 2008, 2011, 2013 en 2014 behaalde het land een top-tien-notering. Vorig jaar zag Oekraïne af van deelname, omdat de omroep over te weinig geld beschikte.