De 27-jarige Salvador Sobral gaat voor Portugal naar het Songfestival. Dat doet de zanger met het lieflijke Amar pelos dois. Vanwege financiële problemen moest het land vorig jaar verstek laten gaan maar dit jaar zijn de Portugezen weer van de partij. Zanger Salvador treedt aan in de eerste helft van de eerste halve finale van 9 mei 2017.

Aan de finale van de televisieshow Festival da Canção 2017 namen acht deelnemers mee. Regionale vakjury’s en televoters bepaalden samen het resultaat. De jury’s kozen massaal voor het Piaf-achtige Amar pelos dois maar de televoters zagen meer heil in Nova Glória van Viva La Diva. Omdat Portugal het de laatste jaren erg slecht doet, besloot de omroep het over een volledig andere boeg te gooien. Succesvolle componisten werden gevraagd nummers te componeren en ook werd iedereen vrijgelaten te zingen in een taal naar keuze. Dat zorgde ervoor dat veel (jonge) artiesten zich aanmeldden voor de voorronde. Zo ook Sobral die in 2009 al eens op nationale televisie mocht verschijnen tijdens het derde seizoen van de Portugese Idols. Het lied wordt volledig in het Portugees gezongen maar kent inmiddels ook een Engels vertaling (eerste couplet: If some day someone asks about me / Say that I lived to love you / Before you came along, I only existed / I was tired and had nothing to give).

Na de bekendmaking van de uitslag van Festival da Canção 2017 maakte Portugal direct grote sprongen bij de bookmakers en dat is op z’n minst opvallend te noemen. Sinds 1996 is het de Portugezen namelijk niet meer gelukt een plek in de top tien te bemachtigen. De laatste keer dat dat wel lukte was toen zangeres Lúcia Moniz O meu coração não tem cor naar een zesde plek zong. Het betekende gelijk de hoogste notering allertijden voor het Zuid-Europese land. De laatste keer dat de Portugezen in de finale stonden, was 2010. Met Há dias assim eindigde de toen nog piepjonge Filipa Azevedo op een achttiende plaats.