Ze is geboren en opgegroeid in Utrecht. Haar ouders komen uit Griekenland. En nu komt Stefania Liberakakis (18) met een Griekse delegatie vanuit Athene terug naar Nederland, bewapend met het nummer Last dance.

Een groot verhaal
Wat ze het meest mist aan Utrecht, nu ze zo veel in Athene is? ‘Een patatje met een frikandel’, zegt ze in een interview, en ze lacht. Cafetaria De Koppel in Lunetten, dat is de plek waar ze graag komt met haar vriendinnen.

In Griekenland staat ze ondertussen voor de tweede maal op de cover van het glamoureuze  Gala Magazine, samen met haar oom (in een James Bond-achtig pak), die een beroemd acteur is daar. Paparazzi achtervolgen haar en ze wordt herkend op straat. ‘De mensen zijn hier zo open. Ze roepen mij toe alsof ik hun kind ben’, zegt ze in een interview. ‘Een paar dagen geleden liep ik een winkel in, en ze riepen: “Oooh mijn lieve kind!” En ik dacht: ‘Jullie zijn zo open, wauw, wat geweldig!’

Een klein begin
Stefania heeft haar carrière als zangeres stapsgewijs opgebouwd in Nederland. In 2013 deed ze mee aan The Voice Kids. Ze strandde in de battle-rondes maar stoomde door naar het Kinderen voor Kinderen-koor, waarna ze in 2016 deelnam aan het Junior Songfestival en daar achtste werd. Daarna kwamen in 2018 en 2019 haar eerste vier singles uit, van Stupid reasons tot Turn around, die allemaal door een Nederlands team werden geproduceerd.

Sleutelmoment
Haar video’s werden opgepikt in Griekenland en ze werd gevraagd om deel te nemen aan de MAD Video Music Awards, een Griekse awardshow, waar ook oud-Eurovisiedeelnemers optraden. Het doel was om te bekijken of Stefania een connectie had met het Griekse publiek. Backstage zag ze ineens Dimitris Kontopoulos, componist van onder andere This is our night (Griekenland 2009) en You are the only one (Rusland 2016). Stefania stapte op hem af, en de ontmoeting ging ongeveer als volgt, vertelt ze in een interview:

‘Hé, ik ben Stefania en ik ken jou. Kunnen we praten?’ Ze liet een paar van haar videoclips zien en Dimitris was onder de indruk. Hij nodigde haar uit om naar Griekenland te komen en om samen iets uit te proberen. Dus ze kwam terug naar Griekenland en ze zong vier liedjes, waar Superg!rl er één van was. Toen de opname klaar was, keek hij haar aan en zei: ‘Oké, dit is ’m.’ Stefania, aarzelend: ‘Oké…?’ ‘Met jou.’ ‘Met mij?!’

Griekse herinnering
In februari 2020 werd ze groots aangekondigd als de nieuwe troef voor Griekenland, met het lied Superg!rl. In de bijhorende televisie-uitzending vertelde ze dat ze als kind bijna elke zomer met haar ouders naar Griekenland kwam voor vakantie en dat ze voornamelijk naar Kreta en Chios gingen, en natuurlijk ook naar het dorpje Thourios in het uiterste noordoosten van Griekenland, waar haar opa en oma wonen. De afgelopen twee jaar had ze hen niet kunnen bezoeken en zag ze hen alleen via een camera. De show had een verrassing voorbereid en ze maakten online verbinding met hen. Stefania was ontroerd. ‘Ik hou van jullie, opa en oma’, zei ze toen ze hen zag.

Griekse toekomst
Direct na deze eerste kennismaking schoof ze aan bij andere televisie-interviews, waar ze onder meer vertelde dat This is our night haar favoriete Eurovisie-inzending is, en stond ze twee dagen later voor het eerst groot op de cover van het Gala Magazine, in een zilveren jurk. Diezelfde dag plaatste een nieuwssite een artikel over de Instagramfoto’s van Stefania met haar (toenmalige) vriend. In korte tijd werd ze tot de ster van Griekenland gebombardeerd. Ze kreeg ook een bericht van superster Kalomira, vertelt ze, die voor Griekenland deelnam in 2008: ‘Hoi lieverd. Ik wil je veel succes wensen met Eurovisie, je zult geweldig zijn.’

Corona
Het feest ging niet door. Stefania kwam thuis te zitten. Haar middelbare school in Utrecht klopte aan met inhaalhuiswerk.

‘Hoe balanceer je school en muziek?’ vroeg Nikkie de Jager in haar rubriek Eurovisioncalls in mei 2020.
‘Op dit moment is het gemakkelijk want ik heb niets te doen. Ze lieten me gaan toen ik naar Griekenland moest voor Eurovisie, en nadat ik terugkwam zeiden ze: “Oké, je hebt dit en dit gemist. Hoe wil je dit inhalen?” Ze helpen me.’

Deze pauze duurde niet lang. Stefania kreeg al snel te horen dat ze opnieuw mocht meedoen, en ze nam met Dimitris Kontopoulos een nieuwe Eurovisie-song op: Last dance.

Last dance
Over de betekenis van het nummer zegt ze: ‘Als iets eindigt, begint er iets nieuws. Als je een slechte droom hebt, dan kan je daar je eigen fantasiedroom van maken. En dat is ook wat je ziet in de videoclip.’ Daarin staat plotseling – letterlijk – het water in de straat tot boven haar schoenen. Opgejaagd door dit gevaar betreedt ze een gebouw. Als ze op het dak staat ziet ze dat het water al verschillende gebouwen heeft verdronken en nog steeds blijft stijgen. In de verte – in de lucht – doemt Pegasus op – een knipoog naar de Griekse mythologie.

Als onze harten aan een zijden draadje hangen
laat ons dan de wereld beneden vergeten en dansen tot het eind.

Ze rukt zich los van haar angst en waagt een sprong van het dak in het diepe. Ze landt op Pegasus. Ze is geland op een van haar beste dromen ooit.

Op naar Rotterdam
En nu vliegt ze van Griekenland naar Rotterdam. In een interview zegt ze: ‘Ik heb gewoon een carrière in Griekenland, dat was mijn droom. Gisteravond zei ik nog tegen mezelf: Oh mijn God, Stefania, je hebt toch wel door dat dit je droom is? Dat je je droom aan het leven bent? Mensen in Griekenland kennen je nu. O mijn God…

Right… let’s do this!’